Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Radnici s Balkana u Njemačkoj su često žrtve prevare

02/06/2015

Gastarbajteri s Balkana, pa i iz Srbije, koji u potrazi za poslom odlaze u Njemačku, uzdajući se u sigurnu zaradu, sve češće su i u toj uređenoj zemlji žrtve raznoraznih prevaranata.

Primjer za to je hrvatski državljanin Darko Jurišić, koji je u februaru ove godine našao posao u firmi „Kakor“ u Ofenbahu. Radne dozvole su brzo dobijene i dogovorena je satnica od 10 eura na jednom gradilištu.

Međutim, ispostavilo se, kako prenosi „Dojče vele“, da je vlasnik firme Damir Karpinski, porijeklom iz Sandžaka, prevarant koji je, poslije samo jedne isplaćene zarade Jurišiću, nestao bez traga. Što je još gore, sa sobom je odnio i novac koji mu je za plate radnika isplatio glavni izvođač radova, firma „Dresler boj“, pa je oko 300 radnika, među kojima i 100 Hrvata, ostalo bez eura. Osim što su ostali bez plata, ostali su i bez krova nad glavom jer firma iz Ofenbaha nije platila ni smještaj za radnike.

Ovakvih primjera prevara u Njemačkoj sve je više.

– Otkako je Evropska unija počela da se širi na istok, broj slučajeva istočno-evropskih radnika koji su nakon rada u Njemačkoj ostali bez plata svakim danom sve je veći. No kad se govori o tim slučajevima, uglavnom se radi o firmama sa istoka EU koje kao preduzimači djeluju u Njemačkoj i na gradilištima zapošljavaju radnike iz svojih zemalja. U slučaju da se te firme ogriješe o njemačke socijalne zakone, pravosuđu u Njemačkoj vrlo je teško da pravno goni vlasnike firmi koji se nalaze u inostranstvu – tvrdi Vladimir Bogoeski iz savjetovališta „Poštena mobilnost“ pri njemačkom Savezu sindikata (DGB), pišu srbijanski mediji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.