Bundestag usvojio novi zakon

Radnicima iz BiH širom otvorena vrata u Njemačkoj

njemacka radnici

Novi zakon, koji će uskoro stupiti na snagu, omogućava Njemačkoj da što prije osigura nedostajuću radnu snagu

Njemački parlament Bundestag prihvatio je u petak paket migracijskih zakona kojima je olakšano useljavanje za potrebe njemačkog tržišta, ali istovremeno su pooštrena pravila za davanje azila.

Olakšan pristup

Novi zakon, koji će uskoro stupiti na snagu, omogućava Njemačkoj da što prije osigura nedostajuću radnu snagu. Šansu će tako dobiti radnici iz zemalja koje nisu članice Europske unije, dakle sa zapadnog Balkana, a među njima i brojni Bosanci i Hercegovci koji već dugo čekaju na ovakvu odluku njemačkih vlasti, javlja Dnevni avaz.

Najbolje će, prema svemu sudeći, ponovo proći IT stručnjaci i medicinari, koji se i najviše traže.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić ističe da bi zbog ovog zakona naša zemlja mogla u potpunosti ostati bez radne snage, ne samo kada je riječ o IT sektoru i zdravstvu.

– Svima u BiH, nama koji smo u članstvu Privredne komore Federacije BiH, Privredne komore RS interes je da njemački sistem olakša pristup bh. kompanija, a ne ljudima u BiH. Ovo se neće dobro odraziti na ekonomiju naše države. Zbog toga što će naše kompanije na ovaj način izgubiti dio najkvalitetnijih radnika. Ako je potrebno za angažman, firme dobivaju ugovore s njemačkim partnerima. Taj je princip, prema nama, jedino ispravno rješavanje problema – kazao je Jašarspahić.

No, čini se da ove poražavajuće činjenice nimalo ne zabrinjavaju one koji se odavno spremaju za iseljavanje. Nakon petka, u Njemačku će se moći doseliti čim nađu radno mjesto koje odgovara njihovim kvalifikacijama. Za dobivanje radne vize neće se tražiti takozvana deficitarna zanimanja.

Ipak, najveća novost bit će ukidanje pravila prema kojem je poslodavac koji je htio zaposliti radnike izvan Evropske unije, morao dokazati da na njemačkom tržištu nije pronašao takvog kandidata.

Socijalna pomoć

Novina je i da će ubuduće visokokvalificirani radnici koji znaju njemački jezik moći u ovoj zemlji boraviti do šest mjeseci dok traže posao, ali neće imati pravo na socijalnu pomoć.

Bundestag je donio i odluku da radnici bez zanimanja neće moći boraviti u Njemačkoj.

Prema podacima Saveznog biroa za zapošljavanje, u Njemačkoj se 61 zanimanje vodi kao deficitarno.

Smanjenje povlastica

Budenstag je pooštrio pravila o azilu, što znači da će ubuduće biti kažnjeni svi oni koje njemačke vlasti žele protjerati.

Također, zakon o azilu sadrži i rigorozno smanjenje socijalnih povlastica koje su do sada azilanti imali.

Nova pravila omogućavaju radnicima izvan EU da se za posao prijave i online te po dobivanju radnog mjesta dosele se u Njemačku.