Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevski aerodrom

Radovi na na novom terminalu pri kraju, očekuje se rast prometa

aerodrom sarajevo znak dobrinja DB

Iz MAS su potvrdili da je potpisan ugovor za baziranje aviona sa jednom aviokompanijom, te napomenuli da još ne mogu iznositi detalje u javnost

Dogradnja i modernizacija Terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS) privodi se kraju, a realizacijom tog projekta znatno će biti povećani prostorni i tehnološki kapaciteti aerodroma.

– Dobivanjem upotrebne dozvole 10. marta ove godine realizovana je prva faza projekta “Dogradnja i modernizacija Terminala B”. Istovremeno smo započeli radove u sklopu druge faze projekta “Dogradnja i modernizacija Terminala B” koji podrazumijevaju modernizaciju starog dijela Terminala, enterijerske radove, proširenje Duty Free Shopa, novih prostora za prateće službe itd. – rekli su Feni iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Terminal sada ima 19.000 m2, proširen i modernizovan sistem za rukovanje prtljagom, 27 šaltera za registraciju putnika i predstavlja reprezentativan objekat koji će u narednom periodu moći odgovoriti rastućim zahtjevima u domenu aerodromske djelatnosti.

– U dograđenom dijelu Terminala B u ponudi ćemo imati nove sadržaje koji će upotpuniti usluge Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji su koncipirani na način da prate najnovije trendove aerodromske industrije i komercijalnih sadržaja i ponude u putničkim terminalima – ističu iz MAS.

Putnicima i posjetiocima će na raspolaganju biti ugostiteljski objekti poznatih franšiznih brendova, te maloprodajni objekti poznatih domaćih i svjetskih brendova. Kancelarijski prostori su namjenjeni za aviokompanije, turističke agencije i agencije za rad sa putnicima, relaks kutak, prostor za CIP i premium CIP kao i proširen prostor walk through Duty Free Shopa.

– Sa povećanjem prostornih kapaciteta, mi se već određen period pripremamo kako bismo infrastrukturno, kadrovski ali i uz adekvatnu opremu, mogli pružiti kvalitetne usluge i odgovoriti zahtjevima propisanim kroz standarde velikih i respektabilnih aviokompanija što otvara mogućnost i za 24 satno radno vrijeme – navode iz MAS.

Nužan preduslov otvorenosti aerodroma 24 sata, kako su dodali, jeste spremnost i osposobljenost svih subjekata involviranih u sigurnost i zakonom propisano odvijanje zračnog saobraćaja te dovoljan broj kadrova. Do sada su dvije aviokompanije uputile zahtjev za obavljanje letova u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima.

Iz MAS su potvrdili da je potpisan ugovor za baziranje aviona sa jednom aviokompanijom, te napomenuli da još ne mogu iznositi detalje u javnost.

– Nakon što dobijemo sve potrebne dozvole, te nakon što ugovor bude ratificiran u skladu sa zakonima u BIH, javnost će biti informisana o kojoj aviokompaniji se radi kao i o svim drugim detaljima – naveli su iz MAS.

U sklopu ljetnog reda letenja, koji stupa na snagu 26. marta oko 20 aviokompanija će obavljati letove sa sarajevskog aerodroma ka evropskim i svjetskim destinacijama.

– Mi intenzivno i kontinuirano pregovaramo sa aviokompanijama u cilju proširenja mreže destinacija iz Sarajeva. I ove godine smo formirali dva nova modela šeme poticaja, koje nudimo aviokompanijama ukoliko se odluče za uspostavu letova na strateškim aviorutama – naveli su Feni iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.