agencija za statistiku

Rast potrošačkih cijena u februaru 0,4 posto, godišnja inflacija 12,9 posto

Konzum počeo s dvojnim iskazivanjem cijena
14.07.2022., Zagreb - Konzum je od ovog tjedna poceo prikazivati cijene u kunama i u eurima te iznos fiksnog tecaja konverzije, koji iznosi 7,53450 kuna za euro. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Cijene odjeće i obuće u prosjeku su bile niže za 1,3 posto, stanovanje i režijski izdaci za 0,6 posto, te prevoz za jedan posto

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u februaru su u odnosu na prethodni mjesec ove godine u prosjeku zabilježile rast za 0,4 posto.

Na godišnjem nivou, u februaru ove godine u odnosu na februar lani, u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena za 12,9 posto.

U februaru u odnosu na januar ove godine u prosjeku je zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 1,3 posto, alkoholna pića i duhan skuplji su za 0,9 posto, namještaj i kućanski uređaji za 0,7 posto, zdravstvo za 0,7 posto, rekreacija i kultura za 0,3 posto, restorani i hoteli za 0,7 posto, te ostala dobra i usluge za 0,6 posto, podaci su Agencija za statistiku BiH.

Cijene odjeće i obuće u prosjeku su bile niže za 1,3 posto, stanovanje i režijski izdaci za 0,6 posto, te prevoz za jedan posto.

Na godišnjem nivou, u februaru ove godine u odnosu na isti mjesec lani, u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena za 12,9 posto.