Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu smanjila gubitak

rafinerija-bosanski-brod

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu završila je treći kvartal ove godine s gubitkom od oko 9,7 miliona KM.

U finansijskom izvještaju za treći kvartal 2015. godine, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je gubitak ovog preduzeća znatno smanjen u odnosu na prošlogodišnji kada je u istom periodu iznosio 27,5 miliona KM.

Međutim, akumulirani gubitak Rafinerije nafte veći je od pola milijarde maraka i na kraju trećeg kvartala ove godine iznosio je čak 536,5 miliona KM.

Obaveze Rafinerije nafte veće su od 662 miliona KM, od čega su dugoročne obaveze 586 miliona KM, a najviše duguje povezanim pravnim licima, čak 516,8 miliona KM.

U izvještaju se dodaje da od kratkoročnih obaveza, koje iznose 76 miliona KM, također najveći dio od 46 miliona KM odnosi se na obaveze prema povezanim pravnim licima.

Rafinerija je za devet mjeseci ove godine ostvarila prihod od 73 miliona KM, a najveći dio od prodaje učinka povezanim pravnim licima od 56,4 miliona KM.

U odnosu na isti period prošle godine broj zaposlenih je smanjen za 146 radnika, tako da je Rafineriji na kraju trećeg kvartala bilo 1.228 zaposlenih.