Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kriza i zapuštenost najveći razlozi neizgrađenosti sigurnosnog sistema

krug-99-sigurnost

Bosna i Hercegovina je u dubokoj političkoj krizi i velikoj društvenoj zapuštenosti, što je možda najvažniji razlog neizgrađenosti adekvatnog sistema sigurnosti i neodgovaranja na izazove kao što je terorizam – kazao je danas u Sarajevu profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Bakir Alispahić koji je bio jedan od uvodničara anašnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Terorizam kao posljedica sukoba politika”.

Alispahić je dodao da je situacija u BiH posljedica svjetskih politika i međunarodne zajednice te da politička kriza koja traje decenijama ne dozvoljava ostvarivanje napretka, posebno u smislu konsolidacije sigurnosnog sektora.

krug-99-sigurnost1

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević istakao je da u borbi protiv terorizma treba postojati povezanost predstavnika vlasti s građanima, ali i lokalnom zajednicom.

– U BiH se ne provode nikakva istraživanja šta želi narod ove države, već sve što čujemo su želje političara. To nije glas naroda i tako se ne može boriti protiv terorizma – pojasnio je.

krug-99-sigurnost2

Smatra da su sigurnosne agencije u BiH zakazale na svim nivoima i u svim vremenskim odrednicama, jer je sistem jako skup i neefikasan.

Rješavanje problema se, dodao je, svodi na pitanje teritorijalne nadležnosti, a ne nadležnosti sprječavanja krivičnih djela.