Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rafinerijama nafte u Evropi sve više nedostaje ruska nafta

nafta

Rafinerijama nafte u Evropi sve više nedostaje ruska nafta, jer Rusija, koja je među najvećim svjetskim proizvođačima, sve veće količine barela usmjerava ka Kini.

U prvih pet mjeseci ove godine, Rusija će isporučiti u prosjeku 19 odsto manje nafte preko svojih ključnih luka na Baltiku i Crnom moru nego u istom periodu prošle godine, prema podacima koje je prikupila njujorška agencija “Bloomberg”.

U međuvremenu, isporuke nafte Kini povećane su za 43 odsto u prva tri mjeseca ove godine, pokazali su nedavno objavljeni podaci ruskog državnog operatera Transnjefta.

“Zbog takvog zaokreta, evropske rafinerije će morati da potraže zamjenu za ruske isporuke, usljed čega će se jverovatno okrenuti isporukama sa Bliskog istoka i iz SAD”, ocjenjuje Alan Gelder iz londonske konsultantske kompanije “Wood Mackenzie”.

Podsjeća i da evropski kontinent iz Rusije uvozi najveće količine nafte nego iz bilo koje druge zemlje.

Isporuke nafte sa Bliskog istoka prema Aziji će, kako ocjenjuje, biti smanjene zbog povećanja udjela ruske nafte na azijskom tržištu, zbog čega će “Bliski istok onda te barele preusmjeriti prema Evropi”, smatra Gelder.

Ukupne isporuke nafte Kini porasle su na oko 750.000 barela dnevno u prvom kvartalu, prema podacima Transnjefta.