Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 2018. godini

Raiffeisen Bank International ostvarila konsolidovanu dobit od 1.270 miliona eura

Johann Strobl generalni direktor Raiffeisen Bank Internatonal AG
Johann Strobl

“Uprkos prodaji osnovnog bankarskog poslovanja u Poljskoj, krediti odobreni klijentima su porasli za 4 procenta. Kreditiranje je bilježilo porast na skoro svim tržištima, a najviše u Austriji, Češkoj Republici, Rumuniji i Slovačkoj ”, istakao je Strobl

U 2018. godini, Raiffeisen Bank International (RBI) ostvarila je konsolidovanu dobit od 1.270 miliona eura.

“U izuzetnoj mjeri smo premašili veoma dobar rezultat iz prethodne godine te smo jako zadovoljni finansijskom 2018. godinom. Značajno smo poboljšali koeficijente kapitala te dodatno smanjili koeficijent nekvalitetnih kredita. Stoga, na Godišnjoj skupštini dioničara, u prilici smo predložiti značajno više dividende u odnosu na prošlu godinu”, izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a.

Prihod iz redovnog poslovanja porastao je na godišnjoj osnovi za 4 procenta, ili za 199 miliona eura, te iznosi 5.298 miliona eura. Neto prihod od kamata povećan je za 4 procenta na 3.362 miliona eura kao rezultat rasta kreditnih plasmana, dok je kamatonosna aktiva Grupacije povećana za 3 procenta.

Opći administrativni troškovi su povećani za 37 miliona eura na godišnjem nivou i iznose 3.048 miliona eura. Koeficijent trošak/prihod poboljšan je za 1,5 procentnih poena na 57,5 procenata.

“Uprkos prodaji osnovnog bankarskog poslovanja u Poljskoj, krediti odobreni klijentima su porasli za 4 procenta. Kreditiranje je bilježilo porast na skoro svim tržištima, a najviše u Austriji, Češkoj Republici, Rumuniji i Slovačkoj ”, istakao je Strobl.

Gubici po osnovu umanjenja vrijednosti finansijske imovine značajno smanjeni

Gubici po osnovu umanjenja vrijednosti finansijske imovine iznosili su 166 miliona eura u izvještajnom periodu dok su prethodne godine iznosili 312 miliona eura.

Poboljšanje koeficijenta nekvalitetnih kredita nastavljeno je u 2018. godini: isti je pao za 1,9 procentnih poena od početka 2018. godine i iznosio je 3.8 procenata krajem decembra.

Koeficijent ukupnog kapitala (fully loaded) 18,2 procenta

CET 1 koeficijent (fully loaded) poboljšan je za 0,6 procentnih poena i iznosi 13,4 procenta, pri čemu se 0,9 procentnih poena odnosi na prodaju osnovnog bankarskog poslovanja u Poljskoj.