Ramljak: Trošak konsultanata je oko 58 miliona eura

ramljak agrokor (3)

Vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je kako je postupak vanredne uprave u Agrokoru trenutno najveći postupak restrukturiranja u Evropi, a iznio je i podatak kako će troškovi svih savjetnika u postupku, kojih je više od 140, iznositi između 58 i 69 miliona eura, ovisno o trajanju postupka.

Najavio je i kako će vanredna uprava, zbog interesa javnosti i transparentnosti ovog postupka, od sljedećeg mjeseca u svom redovnom izvještaju objavljivati i troškove cijelog postupka.

Ujedno je predstavio i dosadašnje troškove svih savjetnika, rekavši da na postupku, koji obuhvaća ukupno 160 kompanija, ‘radi 19 profesionalnih savjetnika, odnosno ukupno 141 najbolji stručnjak u finansijskom, pravnom ili u pogledu poslovnog restrukturiranja’, ocijenivši da je u ovom trenutku to najveći postupak restrukturiranja koji se vodi u Evropi, navodi Hina.

’Procijenjena ukupna naknada do kraja ovog postupka za profesionalne savjetnike će iznositi oko 58 miliona eura. Ovisno o dužini trajanja procesa, a ja se iskreno nadam se da će trajati što je kraće moguće, do proljeća slijedeće godine i do uspješnog sklapanja nagodbe, trošak se može povećati na 69 miliona eura za sve savjetnike koji su angažirani. To je na ukupni dug ove kompanije negdje manje od 1 posto’, kazao je Ramljak.

Naveo je i da u taj iznos nisu uključeni troškovi koje je Agrokor imao oko angažmana savjetnika Alvarez&Marsal, kao ni troškovi revizorske kuće PriceWaterhouseCoopers od oko 1,6 miliona eura te troškovi bivšeg revizora, kompanije Baker Tilly Hrvatska, koji za 2016. iznose oko 4,7 miliona eura.

Prema podacima koje je predstavio, dosadašnji troškovi savjetnika za restrukturiranje, do 30. septembra ove godine, iznose približno 9 miliona eura, troškovi finansijskih savjetnika oko 3,3 miliona eura, a pravnih 6 miliona eura, odnosno oko 8 miliona eura, ako se doda i iznos za oktobar. Dakle ukupno do 30. septembra trošak svih savjetnika je 18,2 miliona eura, rekao je Ramljak.

Njegova mjesečna plaća, pak, u bruto iznosu iznosi 118.940,70 kuna, a u neto iznosu 71.395,52 kuna.

Zahvaljujući svim savjetnicima, Ramljak je istaknuo da su došli tek do pola puta, ali da je ‘motiv još uvijek vrlo visok u svih nas i siguran sam da ćemo do kraja ovog cijelog postupka postići uspješnu nagodbu’.