Rampe na ulazu na Jahorinu: Parking 10, prolazak 5 KM (VIDEO)

jahorina – rampa

Investiciono razvojna banka Republike Srpske Olimpijskom centru Jahorina do sada je dala preko 50 miliona maraka kredita. Zbog loših zimskih sezona vraćanje rata kredita je problem pa se novo rukovodstvo OC Jahorina dosjetilo da novac namakne i naplatom ulaza na planinu.

Pri dolasku na Jahorinu, ako odlučite da se zadržite na Poljicama, prvi koji će vas vrlo ljubazno pozdraviti je radnik parking servisa koji će zatražiti 10 KM za parking. To je cijena bez obzira koliko će te vremena zadržati parking mjesto, javlja RTV BN.

Ako odlučite da ne stajete na Poljicama već namjeravate da produžite dalje dočekaće vas naplatna rampa na kojoj ćete morati platiti pet maraka za prolaz.

Ulaz, putarina ili kako neki kažu “harač” moraju platiti svi bez obzira da li imaju namjeru da ostanu ciljeli dan na Jahorini, da se provozaju, popiju jedno piće ili samo odu po nekoga ili do nekog objekta koji ima vlastiti parking.

Ako se, nakon naplatne rampe, odlučite negdje parkirati uz račun sa rampe platićete još pet maraka.

Naplatna rampa izazvala je buru nezadovoljstva, prije svega domaćih gostiju koji je doživljavaju kao barikadu ili zabranu ulaza na planinu.

Niko ne spori da se parking naplaćuje ali naplatna rampa je smataju nepotrebna. Međutim, rukovodstvo Olimpijskog centra ipak ne popušta.

“Ta rampa nije stavljena slučajno”, kaže direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnajić i objašnjava da su angažovali ljude iz Instituta Mihajlo Pupin iz Beograda i inženjere iz Puteva Republike Srpske koji su uradili studiju i preporučili da se na taj način prikuplja novac za čišćenje planine.

Zbog naplatne rampe, povećanja cijene ski pasa, poskupljenja takse za ski instuktore i drugih nameta mnoge ski škole ove godine zatvorile su svoja vrata.

Članovi Ski kluba “Igman” iz Istoče Ilidže nakon više od 20 godina prestali su da treniraju na Jahorini.

“Bjelašnica nam je dala povoljnije ski karte od Jahorine za oko 200 maraka po osobi i djeca su otiša tamo da skijaju. To je odluka koju su donijeli roditelji i uprava kluba”, ističe trener Ski kluba “Igman” Istočna Ilidža Anđelko Raguž.

Naplatnom rampom nezadovoljni su ljudi koji imaju objekte na planini. Putarinu plaćaju i njihovi gosti bez obzira da li objekti imaju vlastit parking, a neki na rampi odluče i da se vrate. Tvrde da i oni, vlasnici objekata, moraju plaćati ulaz, kao i njihovi radnici i dobavljači koji im svakodnevno dostavljaju robu.

Međutim, direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnajić kaže da to nije tačno.

“Izdajemo sezonske vinjete koje koštaju samo 45 maraka za ljude koji žive na planini. Njihovi radnici, takođe, moraju platiti tu vinjetu a dobavljači se, ako se na vrijeme najave i dostave spisak, puštaju besplatno”,tvrdi Ljevnajić.

Nezadovoljni hotelijeri i vlasnici ugostiteljskih objekata tvrde da ne smiju javno u kameru da se žale. Kažu ne žele probleme. U nezvaničnim razgovorima saznajemo da bi im probleme mogla napraviti nova uprava Olimpijskog centra koja se hvali da iza njih stoji lično predsjednik Republike Srpske. To potkrepljuju činjenicom da su plaćanja “harača” na rampi oslobođeni gosti hotela čiji je vlasnik član nove uprave OC Jahorina, čije ime ne izgovaraju javno.

Svako ko bi se, kako kažu, javno požalio može očekivati da mu inspekcija zakuca na vrata i zatvori objekat na 10-15 ili mjesec dana. Onima koji se odvaže da prođu rampu bez plaćanja zapisuje se registarski broj automobila i prijeti policijom.

Nezadovoljni građani i hotelijeri obratili su se načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću koji tvrdi da je od Nadzornog odbora Olimpijskog centra dobio obećanje da će rampa bi skinuta ovog vikenda.

“Iznio sam primjedbe građana i svoj lični stav da rampu treba ukloniti. Jahorina je turistička destinacija i nije dobro tu dizati rampe i barijere. Mislim da su oni to shvatili i da će ta priča biti riješena ovog vikenda, najkasnije do Nove godine”, tvrdi Jugović.

Nezvanično BN saznaje da od uklanjanja rampe nema ništa te da je sad u pitanju stranačko nadmudrivanje, odnosno odmjeravanja snaga unutar SNSD-a između načelnika Pala Boška Jugovića i predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljka Eleka.

Za sada, kako saznaju, u prednosti je Elek, a planove bi mu mogao pokvariti jedino nedostatak snijega, jer bi se tada pokazalo da su netačna obećanja da će sistem za vještačko odsnježavanje ove sezone biti u funkciji, te da će ski sezona na Jahorni trajati do kraja marta. U tom slučaju neko bi i iz vladajuće patije (SNSD) mogao postaviti i pitanje kako su potrošena sredstva IRB-a.