Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rast vrijednosti turske lire nakon pobjede AK Partije

turska lira

Vrijednost turske lire naglo je porasla u odnosu na američki dolar nakon jučerašnje pobjede Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na parlamentarnim izborima u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Tržište dionicama i devizama pozitivno je reagovalo na informaciju da će AK Partija biti u stanju da samostalno formira novu Vladu Turske.

Turska lira je na tržištu u u petak vrijedila 2.88 u odnosu na dolar, da bi već u ponedjeljak ujutro njena vrijednost skočila na 2.83. Politička nesigurnost u zemlji izazvala je pad lire na vrijednost oko 3 za dolar, pred parlamentarsne izbore.

Predizborne ankete dovele su do predviđanja kako AK Partija neće biti u mogućnosti da samostalno formira Vladu, kao što se desilo nakon izbora održanih u junu ove godine. Pregovori sa eventualnim koalicionim partnerima nisu bili uspješni, pa je predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao prijevremene izbore.

“Turska lira će sada imati jedan od svojih najjačih perioda. Ovi izbori će okončati razdoblje tranzicije u Turskoj i trebali bi dovesti do značajnog jačanja ekonomije u zemlji”, napisala je Valeria Bednik, analitičarka Fxstreeta.

Prema preliminarnim rezultatima, nakon prebrojavanja svih glasova, AK Partija je ostvarila ubjedljivu pobjedu osvojivši 49,48 posto glasova, odnosno 317 zastupničkih mjesta u parlamentu koji ima 550 mjesta.