Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afganistan će preuzeti svoje građane deportovane iz evropskih zemalja

izbjeglice

Afganistan će preuzeti svoje građane koji budu deportovani iz Njemačke i drugih evropskih zemalja koje se trenutno bore sa prihvatom stotina hiljada izbjeglica koje svakodnevno pristižu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon Sirijaca, Afganistanci čine većinu izbjeglica koje u migracijskom valu pristižu na evropsko tlo. Najmanje 120 hiljada državljana Afganistana ove godine napustilo je svoju domovinu, ilegalnim ili legalnim putem.

Prošle sedmice je njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, priliv Afganistanaca u Evropu nazvao “neprihvatljivim”. Upozorio je kako će većina državljana Afganistana biti vraćena kući. Kako je istakao, Njemačka i druge zapadne zemlje uložile su milione u razvojnu pomoć za Afganistan gdje spada i slanje trupe te policije u pomoć afganistanskim snagama sigurnosti.

De Maiziere tada je napomenuo kako je Njemačka implementirala plan u koji spada i proces vraćanja u domovine onih izbjeglica koje nemaju “dovoljno jak” razlog da ostanu u svojoj zemlji.

Afganistanski ministar za pitanja izbjeglica Hossain Alemi Balkhi pozdravio je odluku Njemačke da Afganistance vrati u svoju zemlju dodajući kako ipak, u Afganistanu brojna pitanja građana nisu riješena, te da je zemlja i dalje “nesigurna”.