Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj agrokor

RBA i Adria Group pokrenuli arbitražu protiv Hrvatske

Agrokor znak

Kako su naveli, Hrvatska je povrijedila bilateralne ugovore i međunarodno pravo donošenjem Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, takozvanog “lex Agrokora”

RBA i Adria Group Holding pokrenuli su arbitraže protiv Hrvatske zbog kršenja međunarodnog prava donošenjem takozvanog “lex Agrokora”, potvrđeno je iz hrvatskog Državnog tužilaštva.

RBA banka obratila se UN, dok se Adria Holding žalio Arbitražnom sudu Svjetske Banke u Vašingtonu i traže oštećenje od Hrvatske, prenosi N1.

Kako su naveli, Hrvatska je povrijedila bilateralne ugovore i međunarodno pravo donošenjem Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, takozvanog “lex Agrokora”.

Iz Državnog tužilaštva Hrvatske su pojasnili da je arbitraža od Raiffeisen banke Internacional i Raiffeisen banke Austrija pokrenuta zbog, kako ističu, navodne povrede bilateralnog Ugovora o unapređenju i zaštiti investicija od 19. februara 1997. godine /BIT/ zaključenog između Austrije i Hrvatske.

Drugi zahtjev za pokretanje arbitraže pokrenula je Adria Group Holding radi, kako dodaju iz Tužilaštva, navodne povrede BIT zaključenim između Holandije i Hrvatske 28. aprila 1998. godine.