Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RBI ostvarila konsolidovanu dobit od 463 miliona eura

Karl

Raiffeisen Bank International AG (RBI) u 2016. godini ostvarila je konsolidovanu dobit od 463 miliona eura.

– S obzirom na to da okruženje nudi niske kamatne stope namećući time pritisak na naše prihode, zadovoljan sam sa konsolidovanom dobiti. Značajno smo poboljšali rezultate u svim regionima. Posebno želim istaknuti jugoistočnu Evropu, gdje bi rezultati mogli biti veći za gotovo 40 procenata. Na nivou država, posebno sam zadovoljan zbog uspješnih preokreta u Mađarskoj i Ukrajini – izjavio je generalni direktor RBI Karl Sevelda.

U 2016. godini, neto prihod od kamata opao je za 12 procenata, odnosno za 391 milion eura, te iznosi 2.935 miliona eura. To je prvenstveno rezultat nastavka trenda smanjenja kamatnih stopa u mnogim zemljama Grupacije, postojećeg viška likvidnosti, kao i smanjenja kamatnog prihoda, posebno u Rusiji, za 215 miliona eura od derivata koji su zaključeni u svrhu hedginga.

Opći administrativni troškovi Grupacije smanjeni su za dva procenta ili 66 miliona eura, te iznose 2.848 miliona eura u izvještajnom periodu. Međutim, koeficijent trošak/prihod porastao je za 1,6 procentnih poena na 60,7 procenata kao rezultat smanjenja prihoda iz redovnog poslovanja.

– Smanjenje troškova nam je i dalje prioritet. Ipak, stalno povećanje regulatornih zahtjeva otežava nam ispunjenje tog cilja – izjavio je kandidat za generalnog direktora RBI Johann Strobl.

U 2016. godini je RBI ponovo uspio značajno poboljšati svoje koeficijente kapitala. Na osnovu ukupnog rizika, koeficijent osnovnog kapitala Tier 1 (prelazni) iznosi 13,9 procenata, a koeficijent ukupnog kapitala (prelazni) 19,2 procenta. Ako izuzmemo prelazna rezervisanja definisana u CRR, koeficijent osnovnog kapitala Tier 1 iznosio je 13,6 procenata, dok je koeficijent ukupnog kapitala bio 18,9 procenata.

Preliminarni koeficijent osnovnog kapitala Tier 1 ishodne banke iznosi 12,4 procenta s krajem 2016. godine. Ako izuzmemo prelazna rezervisanja, preliminarni koeficijent osnovnog kapitala Tier 1 (prelazni) ishodne banke iznosio je 12,7 procenata.

Neto rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke smanjena su za 40 procenata u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za 509 miliona eura i iznose 754 miliona eura.

NPL koeficijent smanjen je za 2,7 procentnih poena na godišnjem nivou, te iznosi 9,2 procenta. Problematični krediti u poređenju sa rezervisanjima za kreditne gubitke iznose 4.905 miliona eura. I pored prodaje i otpisa, koeficijent pokrivenosti NPL poboljšan je sa 71,3 procenata na 75,6 procenata.

U poređenju sa trećim kvartalom 2016. godine, neto kamatni prihod porastao je za dva procenta, odnosno 16 miliona eura, te iznosi 748 miliona eura u četvrtom kvartalu, saopćeno je iz Raiffeisen Bank.