Regularan rad sarajevskih poslovnica Hypo banke

Hypo Alpe-Adria-Bank sarajevo

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. obaviještava svoje korisnike da sarajevske poslovnice Banke, u kojima se okupila skupina predstavnika Udruženja korisnika kredita #Švicarac#, redovite rade te da se ne očekuju veći problemi, osim gužve, zbog čega se unaprijed ispričavaju klijentima koji će duže čekati da obave svoje poslove.

U propćenju za javnost iz Banke su se osvrnuli na zakonsko rješenje pitanja kredita s valutnom klauzulom u CHF-ovima, navodeći kako je njihov stav sličan onome koji su još ranije iskazali CBBiH, FBA, Vlada FBiH, ali i predstavnici nekih od svjetskih financijskih institucija u BiH, a to je da se otvorena pitanja između klijenata i banke trebaju rješavati na relaciji banka-klijent.

“Banka smatra kako je nacrt zakona u suprotnosti s trenutačno važećim zakonskim okvirom, a njegovim donošenjem on bi oborio pravomoćne sudske odluke temeljene na važećem zakonu. U FBiH su donesene svega dvije pravomoćne sudske odluke po tužbama klijenata korisnika kredita sa valutnom klauzulom u CHF-ovima i obje presude su po pitanju valutne klauzule – osnovnog temelja tužbe – donesene u korist Banke”, navodi se u priopćenju.

Također navode kako se Banka zalaže za iznalaženje održivog rješenja uzimajući u obzir interese svojih klijenata te kako su proteklih godina nudili rješenja kroz olakšice za klijente uz konverziju kredita u EUR ili BAM, čime su, kako ističu, jasno iskazali spremnost na konstruktivni dijalog.

U Hypo-u ističu kako se protive mogućem usvajanju upitnog retroaktivnog zakona koji, kako navode, krši pravo na imovinu i koji bi mogao imati ozbiljne i izuzetno štetne posljedice za ekonomiju BiH i cijelo društvo.

“Uvjerenja smo da takav zakon krši osnovna načela i standarde tržištu orijentiranog društva, te bi njegovo usvajanje za posljedicu imalo stvaranje pravne nesigurnosti čime bi poslovni i investicijski ambijent zemlje bio dugoročno veoma ozbiljno narušen. Istovremeno, ovakav zakon imao bi vrlo teške posljedice po Banku, ali i kompletan bankarski sektor naše zemlje, jer bi se u pitanje doveo položaj deponenata i drugih povjerilaca Banke.

Stoga smo izradili pravično i odgovorno rješenje, a kojim će Banka preuzeti dio povećanog financijskog tereta klijenata i koje je u potpunosti u skladu s međunarodnim pravnim načelima. Smatramo da naša ponuda predstavlja dugoročno rješenje koje neće ni na koji način ugroziti lokalni bankarski sustav niti državnu ekonomiju, ali će ublažiti financijske poteškoće s kojima se klijenti susreću”, navodi se u priopćenju.

Banka je ponudila rješenje za sve svoje klijente – fizičke osobe korisnike kredita s valutnom klauzulom u CHF-ovima kojih je s 1.3.2016. godine bilo 2.544 u FBiH.

“Rješenje podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obveza za 30 posto uz konverziju u domaću valutu po trenutnom tečaju, fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99 posto, pri čemu će Banka snositi sve naknade prenosa, osiguranje po novom kreditu, u pravilu, ostaje isto, a moguće je i dalje produljenje roka dospijeća do 100 odsto preostalog roka otplate kredita za klijente do najviše 75 godina starosti.

Predloženo rješenje ima i dodatnu komponentu socijalne odgovornosti, u vidu dodatne olakšice smanjenja iznosa kreditnih obveza za 50 posto, a koja će se osigurati za 25 posto klijenata s najnižim mjesečnim primanjima”, navode u Hypo-u.

U toj banci ističu kako će klijenti i dalje imati mogućnost da podnesu zahtjev do 30.6.2016. jer je cilj banke da se proces konverzije završi do 1.7. 2016. Banka je zajedno sa sestrinskom Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka već od ponedjeljka 18.4.2016. počela s pripremom dokumentacije za potpisivanje ugovora sa klijentima koji su već podnijeli zahtjev i ostalu potrebnu dokumentaciju.

U priopćenju podsjećaju kako se, na razini BiH, 3.114 klijenata odnosno, 60 posto od ukupnog broja klijenata odazvalo pozivu dvije Hypo banke u BiH, te su podnijeli zvaničan zahtjev za korištenje novog rješenja.

Na razini FBiH odnosno u Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. zahtjev je podnijelo 1.164 klijenata što je 46 posto od ukupnog broja klijenata banke.

Na razini Republike Srpske odnosno u Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka zahtjev je podnijelo 1.950 klijenata, odnosno 75 posto od ukupnog broja klijenata banke.

Iz uprava banaka napominju da je dosadašnji iskazani veliki interes klijenata snažna potvrda da je ponuđeno rješenje fer, kvalitetno i klijentima prihvatljivo, navodi se u priopćenju.