Biznis

Rekordno niska stopa nezaposlenosti u Njemačkoj

31/03/2016

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj ostala je na histoirijski niskom nivou u martu, dok oporavak najveće evropske ekonomije dobija na zamahu, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak.

Stopa nezaposlenosti – kojom se mjeri ukupna nezaposlenost naprema radnoj snazi u cjelini – ostala je na 6,2 posto u martu, nepromijenjena u odnosu na februar.

U brojčanim terminima, broj ljudi koji su registrirani kao nezaposleni u Njemačkoj ostao je na 2,728 miliona, također nepromijenjen s prethodnog mjeseca, navodi Savezni ured za rad u saopćenju.

Stopa nezaposlenosti trenutno je na najnižem nivou otkako su se Zapadna i Istočna Njemačka ujedinile u 1990. nakon pada Berlinskog zida godinu dana ranije.

– Uprkos globalnim neizvjesnostima, njemačka ekonomija zabilježila je dobar početak u prvom kvartalu ove godine – saopćio je ured za rad.

– Ekonomski rast od 0,3 posto registriran u prethodnom kvartalu rezultat je blažeg zimskog vremena. Rast će, međutim, ostati nepromjenjen kako godina prolazi. Ekonomska očekivanja, nakon nedavnog naglog pada, stabilizirala su se, ali ne ukazuju na bilo kakav snažan podsticaj. Tržište rada nastavlja s pozitivnim razvojem – saopćio je Savezni ured za rad, prenosi AFP

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.