Godina dana Vijeća ministara: BiH se vratila na put ka EU

BiH

vijece ministara

Bosna i Hercegovina proteklih 12 mjeseci posredstvom dobre političke volje i na osnovu realizovanih mjera vratila se na put ka Evropskoj uniji, rekao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić povodom godine dana predsjedavanja Vijećem ministara BiH i godišnjice novog saziva Vijeća, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan, 31. marta 2015. godine Parlamentarna skupština BiH potvrdila je odluku o imenovanju ministara i zamjenika ministara aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je rekao kako je zadovoljan rezultatima ostvarenim u proteklih 12 mjeseci o čemu najbolje govori broj realiziranih mjera i aktivnosti.

“Tome svjedoči više od 1.300 usvojenih materijala na Vijeću minstara BiH, usvojih 33 prijedloga zakona, sedam strategija o raznim pitanjima, i desetine materijala vezanih za evropske integracije i ekonomski razvoj. Već u aprilu prošle godine definirali smo četiri prioriteta na koja ćemo biti fokusirani: dinamiziranje procesa evropskih integracija, aktivnosti koje vode ka ekonomskom rastu, vladavina prava i borba protiv ekstremizma i terorizma te međunarodna i regionalna saradnja”, podsjetio je Zvizdić.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Zvizdić je podsjetio kako je u januaru 2015. godine na osnovu njemačko-britanske inicijative usvojena izjava Predsjedništva BiH o evropskoj opredjeljenosti BiH koju su podržali sve stranke i lideri.

U junu iste godine na snagu je stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji, a istog mjeseca usvojena je i Ekonomska reformska agenda.

“Tada smo najavili da ćemo predati aplikaciju i to je urađeno i ostvareno. Krajem prošle godine smo dobili izvještaj za BiH koji je bio najbolji do sada gdje je konstatovano da se BiH vratila na put integracija i da u tom smislu vrlo snažno koračamo ka daljim fazama prema članstvu u EU”, rekao je Zvizdić.

U januaru 2016. godine Vijeće ministara BiH usvojilo je Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH nakon čega je BiH narednog mjeseca predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, naglasio je Zvizdić.

“Ove godine očekujemo dobijanje upitnika za sva pitanja kako bi išli prema narednoj fazi za dobijanje kandidatskog statusa čime ulazimo u novu fazu. Na polju evropskih integracija, pored ovih najbitnijih bio je i čitav niz drugih stvari, ne treba zaboraviti uspješno predsjdavanje BiH komitetom Vijeća Evrope gdje smo pokazali kredibilnost BiH. Dakle, u ovoj godini BiH se vratila na mapu evropskih integracija”, istakao je Zvizdić.

Podsjetio je na odobrenje izvoza mlijeka BiH u zemlje Evropske unije krajem prošle godine, na učešće BiH u velikim investicionim projektima regiona i Evrope, te potpisane ugovore sa Svjetskom bankom i drugim kompanijama koje će raditi na kreditiranju u projektima.

“U ime Vijeća ministara BiH mogu reći da smo zadovoljni, radili smo naporno i potpuno smo bili posvećeni ciljevima s početka. Imamo vrlo pozitivnu političku volju, dijalog i razgovor, spremnost na dogovor u cilju unapređenja socijalnog, političkog i svakog drugog stanja u BiH. Namjeravamo i dalje raditi na isti način, ostaćemo posvećeni saradnji, povećanju stabilnosti naše države i sa susjedima i svim drugim zemljama u svijetu”, rekao je Zvizdić dodajući kako je Vijeće ministara “nedvosmisleno posvećeno članstvu Evropskoj uniji, ekonomskom razvoju i povećanju životnog standarda građana.”