Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

širom svijeta

“Renault” otpušta 15.000 radnika

https___s3-ap-northeast-1.amazonaws.com_psh-ex-ftnikkei-3937bb4_images_2_2_6_5_3775622-1-eng-GB_0201N-Dongfeng-Renault

Oko 4.500 radnih mjesta biće ukinuto u Francuskoj, ali najvećim dijelom kroz plan dobrovoljnih odlazaka i penzionisanja, rekao je predstavnik sindikata Frank Daut

Francuski proizvođač automobila “Renaulta” priprema se da objavi odluku o otpuštanju 15.000 ljudi širom svijeta u okviru plana za jačanje profitabilnosti poslije pada prodaje, izjavio je predstavnik sindikata CFDT nakon sastanka sa upravom kompanije.

Oko 4.500 radnih mjesta biće ukinuto u Francuskoj, ali najvećim dijelom kroz plan dobrovoljnih odlazaka i penzionisanja, rekao je predstavnik sindikata Frank Daut.

Ovom mjerom biće obuhvaćeno nešto manje od deset odsto radne snage “Renaulta”, koji u svijetu ima oko 180.000 radnika, od čega 45.000 u Francuskoj, prenio je AFP.

“Insistirali su na činjenici da će se o svemu pregovarati”, rekao je Daut i dodao da će sindikati i državna tijela učestvovati u razgovorima o potencijalnom ukidanju radnih mjesta u Francuskoj.

“Renault” je odbio da komentariše, a izvori iz kompanije rekli su juče da je upravni odbor usvojio plan o štednji.

Francuska Vlada, koja je vlasnik 15 odsto akcija “Renaulta”, saopštila je da neće odobriti zajam od pet milijardi dolara ovoj firmi dok uprava i sindikati ne postignu dogovor o radnoj snazi i fabrikama u Francuskoj.

Kompanija je zapala u probleme tokom pandemije virusa korona, koja je dodatno oborila već slabe prodajne rezultate.