entitet u dubiozi

Republika Srpska u samo par sedmica građane zadužila 110 miliona KM

Banja Luka: Održan sastanak Stanivukovića i Dodika
06.06.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Gradskoj upravi odrzan je sastanak gradonacelnika Draska Stanivukovica, srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS Zeljke Cvijanovic i predsjednika Vlade RS Radovana Viskovica. Radovan Viskovic, Zeljka Cvijanovic , Milorad Dodik Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Posljednja odluka o zaduženju se odnosi na 75. aukciju trezorskih zapisa preko koje vlast planira prikupiti 30 miliona maraka, a koje će vratiti do kraja godine

U samo nekoliko sedmica Vlada Republike Srpske je donijela odluke kojima će Republiku Srpsku, budžet i njene građane zadužiti za 110 miliona maraka, ne računajući kamate koje su na šestogodišnjem maksimumu.

Posljednja odluka o zaduženju se odnosi na 75. aukciju trezorskih zapisa preko koje vlast planira prikupiti 30 miliona maraka, a koje će vratiti do kraja godine, piše Capital.

“Uplate novčanih sredstava, po osnovu sklopljenih poslova, vršiće se do 21. septembra 2022. godine, najkasnije do 10:00 časova”, navodi se u pozivu koji je nedavno objavljen.

Napominjemo da je početkom ovog mjeseca objavljen javni poziv za 51. emisiju obveznica putem koje Vlada Srpske prikuplja 50 miliona maraka, po godišnjoj kamatnoj stopi od pet odsto.

Budući da će se ovo zaduženje vraćati u narednih sedam godina, glavnica sa kamatama budžet će koštati 67,5 miliona KM.

Po identičnim uslovima je okončana jubilarna 50. emisija, gdje se Srpska zadužila za 30 miliona KM, takođe sa kamatnom stopom od pet odsto.

Riječ je o kamatama koje su na šestogodišnjem maksimumu i po kojima se Vlada zaduživala još 2016. godine.

Inače, Republici Srpskoj sledeće godine dospijeva naplata duga većeg od milijardu KM, od čega samo 400 miliona maraka po osnovu petogodišnje, netransparentne emisije obveznica na Bečkoj berzi.

Ukupan dug Srpske krajem prošle godine iznosio je 6,16 milijardi marka. U januaru je usvojena informacija o novom maksimalnom zaduženju od još 611 miliona maraka.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, Marko Đogo smatra da ukoliko se inflacija uskoro ne zaustavi da će i ove stope zaduživanja biti neodržive.

“Tržište kapitala je pod uticajem novčanog tržišta, a tu je i inflacija koja je u ovom obimu do prije godinu dana bila nepoljmljiva. Mislim da nije došlo do porasta rizika i da kreditni bonitet Republike Srpske nije narušen tako se rast kamatnih stopa ne može posmatrati kao premija na rizik”, kaže Đogo.

Prema njegovim riječima na tržištu novca usljed inflatornih politika Evropske centralne banke i FED-a opšti je trend porasta kamatnih stopa.

“Inflacija je ovde strukturni problem prouzrokovana nedostatkom energenata i ratom u Ukrajini. Situacija je vrlo složena tako da sva kretanja utiču na kamatne stope”, zaključio je on.