Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Revizija pokazala: “Agrokor” lani imao gubitak od 3,9 milijardi KM

agrokor

Bivša uprava Ivice Todorića u kompaniji “Agrokor” lani je objavila da je koncern u 2015. godini imao dobit od 300 miliona KM (1,2 milijardi kuna), a revizija je sada utvrdila da je te godine koncern imao gubitak koji je u 2016. godini dostigao 3,9 milijardi KM (15 milijardi kuna), piše Večernji list.

Te podatke vanredna uprava “Agrokora” bi trebalo da objavi u petak.

Revizori su završili višemjesečni posao utvrđivanja raznih propusta u knjiženju, a koji su doveli do poraznih podataka. Zajedno s revizorima od početka procesa u sjedištu koncerna sjede i predstavnici DORH-a, od kojih se očekuje sljedeći potez, navodi list.

Todorić se oglasio putem bloga objašnjavajući da uprave sastavljaju izvještaje na osnovu svojih poslovnih politika, a da se izbor računovodstvenog postupka temelji na postavljenim poslovnim ciljevima kompanije.

“Uprava na čelu sa povjerenikom ima neke druge strategije i ciljeve pa se očito prilagođavaju i računovodstvene metodologije”, kaže Todorić.

Hrvatski koncern “Agrokor” objavio je početkom maja da nivo zaduženosti na dan 31. mart, bez “Merkatora” i sa njim povezanim društvima, iznosi 40,4 milijarde kuna (5,44 milijarde eura).