Biznis

strah od korona vorusa

Rezervacija sve manje: Hoće li ovog ljeta pasti cijene na hrvatskom Jadranu?

09/03/2020

Privatni iznajmljivači, čiji apartmani čine 60 posto ukupnog smještaja u zemlji, prilično su zabrinuti

Iako se turistički plusevi iz januara i većeg dijela februara još nisu otopili, u prvom dijelu marta hrvatski turizam pao je za 30 posto. Riječ je, doduše, o malim brojevima pa hotelijere više zabrinjavaju idući mjeseci za koje su rezervacije usporene. Ipak, dok su rezervacije za neke objekte u Istri potpuno stale, na neke koronavirus uopće ne utječe, javlja HRT.

Bio je august kada je Britanka Claire došla u kamp u Funtani. Htjela je ostati samo nekoliko dana.

– Ali ovdje se živi opušteno, nema gužve, ljudi su ljubazni, otvorena uma, uvijek će pomoći, kaže Claire.

U kampu otvorenom i zimi ima gostiju čak i kada je kišovito. Pa i talijanskih.

– Ne razumijem zašto se diže tolika panika. Naravno, moramo biti oprezni jer nikad se ne zna. Mada kod nas u Belluno virus još nije stigao, kaže Giuseppe iz Italije.

– Objašnjavamo im da nema nikakve potrebe za panikom, da su svi zdravi u našem kampu, da smo na svježem zraku i stvarno nema panike tako da smo mi već krcati i za Uskrs, navodi vlasnica kampa Federica Ukušić.

U hotelima je ipak, čini se, priča drukčija.

– Imamo pad od 67 posto u prva dva mjeseca, znači to su individualne rezervacije za šesti, sedmi i osmi mjesec, kaže Deniz Zembo, vlasnik hotela u Puli.

Mnogi hoteli već su u minusu jer u ovo vrijeme obično ugošćuju kongresne turiste.

– Odgođeni su neki manji skupovi koji su vezani uz dolaske stranih predavača ili inostranih sudionika, kaže vlasnica pulske agencije Vesna Borisavljević.

Ipak su to male brojke, pa sve u turizmu više brine sama špica sezone. Privatni iznajmljivači, čiji apartmani čine 60 posto ukupnog smještaja u zemlji, prilično su zabrinuti.

– Postoji taj određeni booking sedmog, osmog i devetog mjeseca, ali je to 50 posto manje, ako ne i više, u odnosu na prije dvije-tri sezone. Kuće više-manje za sada standardno stoje, relativno OK, nije toliko veliki pad, kaže Patrik Spagnolo, iznajmljivač apartmana i kuća za odmor.

Upravo bi kuće, izolirane od velikih gužvi, mogle osjetiti najmanje posljedica. A ako se virus povuče, cjelokupni bi hrvatski turizam trebao pretrpjeti najmanju štetu. Istraživanja već sada pokazuju da će se putovati na kraće relacije, a istočni je Jadran Slovencima, Austrijancima i Bavarcima ipak najbliže more.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.