Biznis

Nadmašene procjene

Rezultati MOL Grupe za 2018: Najviša EBITDA od 2011. godine

22/02/2019

Čista CCS EBITDA dosegnula 2,69 milijardi dolara, što predstavlja rast od 10 % u usporedbi s prethodnom godinom

MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za 2018. godinu. MOL je povećao dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) za 10 %, time znatno nadmašivši revidiranu procjenu za 2018. godinu zahvaljujući značajnom povećanju doprinosa djelatnosti Upstreama i Usluga kupcima. Istovremeno su snažni interni rezultati u rafinerijama i marketingu dijelom nadoknadili pad marži.

Čista CCS EBITDA u zadnjem je tromjesečju povećana za 16 posto u usporedbi s četvrtim kvartalom 2017. godine, što je rezultiralo iznosom od 2,69 mlrd. dolara EBITDA-e u 2018. To predstavlja 10-postotno povećanje u odnosu na 2017. godinu, što je značajno iznad plana. MOL je nastavio generirati snažan novčani tok te ostvario 1,4 mlrd. dolara, od čega se gotovo 70 posto odnosi na Istraživanje i proizvodnju.

Djelatnost Upstreama bila je najveći generator EBITDA Grupe u 2018. s iznosom od 1,269 mlrd. dolara. Rast od 49 posto ostvaren je zahvaljujući višim cijenama nafte i plina te proizvodnji nafte visoke marže iz polja Catcher u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dosegnuvši vrhunac, ukupna dnevna proizvodnja Upstream portfelja s polja Catcher u četvrtom je tromjesečju u prosjeku iznosila 115 tisuća barela ekvivalenta nafte, čime je godišnji prosjek porastao na 111 tisuća barela.

Čista CCS EBITDA Downstreama na godišnjoj je razini iznosila 995 mil. dolara. Pad od 16 posto uglavnom je posljedica smanjenog obujma prerade i značajnog smanjenja petrokemijskih marži. Snažniji interni rezultati – uspješno provedena poboljšanja učinkovitosti vrijedna 110 mil. dolara u sklopu programa DS 2022 – i povećanje količina mogli su tek dijelom nadoknaditi okruženje s niskim maržama.

Djelatnost Usluga kupcima nastavila je ostvarivati dvoznamenkasti rast EBITDA-e te dosegnula novi rekord. U 2018. EBITDA je dosegnula iznos od 423 mil. dolara (18 posto više nego u 2017. godini) zahvaljujući dinamičkom povećanju marže u segmentu negoriva, kao i povoljnim trendovima na tržištu goriva. Kroz protekle četiri godine, marža segmenta negoriva u prosjeku je rasla godišnjom stopom od 15 posto.

U plinskom poslovanju ostvarena je EBITDA od 189 mil. dolara, a pad od 15 posto na godišnjoj razini posljedica je promjena u tarifama i povećanju troška energije.

Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi: „2018. bila je još jedna godina jako dobrih rezultata s najvišom EBITDA u sedam godina. To je bila i godina u kojoj je nastavljena transformacija, što je uključivalo konačnu odluku o ulaganju u projekt proizvodnje poliola. Upstream je generirao slobodni novčani tok od gotovo milijardu dolara, uz povećanje proizvodnje. Downstream je ostvario snažnu dobit unatoč smanjenju rafinerijskih i petrokemijskih marži te postigao nova značajna poboljšanja u učinkovitosti, dok je djelatnost Usluga kupcima zadržala dvoznamenkasti rast EBITDA-e te pokrenula nekoliko novih inovativnih usluga. Imamo izuzetno čvrste temelje i kvalitetnu bilancu, koja se oslanja na nekoliko godina snažnog generiranja slobodnog novčanog toka, otporan, integrirani poslovni model te talentirane i predane zaposlenike te s optimizmom možemo gledati prema 2019. godini. Ove godine očekujemo EBITDA od približno 2,3 mlrd. dolara, pod pretpostavkom konzervativnijeg okruženja u djelatnosti Downstreama i Brent cijene barela sirove nafte od otprilike 60 dolara. To će nam osigurati dovoljan novčani tok da pokrijemo čak i povećanje ulaganja u naše glavne projekte transformacije“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.