Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rješenje za nezaposlenost: Dvojni sistem obrazovanja na Burch univerzitetu

burch-pr11

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini u prosjeku iznosi 43,12 posto od 2007. do 2015. godine, sa najizraženijom procentom ikad 46,10 posto u februaru 2013. godine i rekordno niskih 39,03 posto u maju 2008. godine. Ustvari, jedan od najvećih problema mladih (osobe od navršenih 15 do 30 godina starosti prema Zakonu o mladima FBiH) u BiH jeste upravo nezaposlenost. Federalni zavod za zapošljavanje u najnovijim izvještajima koristi informaciju da su od ukupnog broja nezaposlenih u Federaciji Bosne i
Hercegovine trećina mladi dobi do 30 godina. Ovi alarmantni podaci ukazuju na problem za koji se otvoreno postavljaju pitanja: koji su uzroci i kako ih rješiti?

Burch Business Centar: otvoreno tržište rada za studente

Među glavnim razlozima za smanjene nezaposlenosti u Njemačkoj stoji program dvojnog obrazovanja za koji stručnjaci kažu da predstavlja novi i stručan pristup samoj edukaciji koja studente priprema za izlazak u realni sektor. Dvojni sistem obrazovanja sjedinjuje teoriju i praksu, doprinosi razvoju stručnih vještina kod studenata i nudi mogućnost zaposlenja ili prakse u toku samog studija. Kroz ovaj sistem studentima su raspoređena predavanja na bazi poslijepodnevnih sati dok su u jutarnjim terminima angažovani u preduzećima. Dakle, ovakav sistem obrazovanja studentima omogućava dokazivanje tokom cijele akademske godine.

burch2222

U državi gdje se mladi susreću sa konstantnim problemima zaposlenja, pa čak i stručne prakse, dvojni sistem obrazovanja nudi mogućnost osposobljavanja za tržište i po završetku i potencijalno zaposlenje.

Kao pozitivan primjer profesionalne edukacije studenata kroz sistem dvojnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, Burch univerzitet pokrenuo je Burch Business Centar (BBC).
Ovaj Centar je osnovan s ciljem jačanja saradnje Burch univerziteta sa poslovnom zajednicom, stvaranja platforme za umrežavanje i saradnju domaćih i međunarodnih firmi, kao i doprinosa razvoju poduzetništva i ekonomije u Bosni i Hercegovini.

Profesionalna prakse – prvi korak ka zapošljavanju

Burch univerzitet je trenutno dio mreže obrazovnih institucija u preko 150 zemalja svijeta, gdje svi
partnerski univerziteti primjenjuju isti ili sličan sistem stručnih praksi i zapošljavanja. Prema
dosadašnjim statistikama, 85% studenata po završetku ili u toku studija pronađu posao kako u lokalnim tako i u inostranim kompanijama. Na Burch univerzitetu ističu kako je sistem zapošljavanja brend strategija i oslonac dugoročnog uspjeha kako Univerziteta tako i države.

burch3333

Burch Business Centar ima jasan cilj koji se odnosi na studente koji traže zaposlenje ili dugoročnu  praksu. Članice BBC-a na ovaj način koriste najnoviji trend u pronalasku novih uposlenika za svoje kompanije koristeći provjerene informacije, što im, u krajnjoj liniji, donosi upošljavanje najboljih kadrova. Realizacija programskih ciljeva Centra ostvaruje se kroz organizaciju poslovnih treninga iz oblasti liderstva i upravljanja, finansija i računovodstva, marketinga i prodaje, upravljanja ljudskim potencijalima, operacija i drugih poslovnih funkcija, prezentacija domaćih i međunarodnih kompanija i korporacija, organizacija poslovnih večera i putovanja, organizacija poslovnih konferencija i okruglih stolova. Centar ima za cilj jačanje saradnje, ali i uzajamno profesionalno napredovanje akademske i poslovne zajednice.

To je u razgovoru potvrdila i Zana Pekmez, član uprave Privredne Banke Sarajevo dd, kazavši da članstvo u BBC-u pruža jedinstvenu priliku regrutovanja talentiranih studenata za praksu i zapošljavanje.

Saradnja sa Delegacijom njemačke privrede

Tragom uspješne saradnje s mnogim instancama kako bh. tako i međunarodnih privrednih društava, Burch univerzitet je kroz potpisivanje “Sporazuma o saradnji” ozvaničio i početak saradnje s Delegacijom njemačke privrede u Bosni i Hercegovini.

burch4444

Cilj Sporazuma je organizovanje seminara i konferencija, osiguravanje stažiranja za studente, uzajamno podsticanju posebnih sredstava za majstore i doktore nauka.

“Saradnja između univerziteta i privatnih industrija su jedan veliki trend u cijelom svijetu. Mi smo izričito odlučili da sporazum potpišemo s Burch univerzitetom, čime ga izdvajamo kao prvi Univerzitet u BiH s takvim trendom.”, kazao je Alexsander Maerdian, zastupnik AHK-a za Bosnu i Hercegovinu.

“Takav oblik prakse će studentima”, smatra direktor Čelebić, “omogućiti da idu na intervju koji će trajati ne pet minuta, nego godinu dana.”

Centar je u svom dosadašnjem radu već ugostio nekoliko cijenjenih predavača na nekoliko tema. Suzana Tihi Babić, predsjednica Udruženja HR menadžera BiH, održala je cjelodnevnu radionicu na temu “Biti ili ne biti menadžer”. Svoju radionicu držao je i Jasmin Kukuljac, direktor Nestlea za Bosnu i Hercegovini.

Radionice i predavanja održavat će se u kontinuitetu skoro svakog petka. Više informacija o samim predavanjima se može dobiti na zvaničnoj web prezentaciji Centra www.burchbusiness.com.