Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD i Kuba sve bliži otvaranju diplomatskih predstavništava

PANAMA-AMERICAS-SUMMIT-CUBA-US-OBAMA-CASTRO

Četvrta runda američko-kubanskih pregovora oko ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa održana je danas u Washingtonu. Nije dogovoreno otvaranje diplomatskih predstavništava, no napravljeni su značajni koraci na putu ponovne izgradnje diplomatskih odnosa dviju zemalja, javlja Anadolu Agency.

Delegacije obje zemlje su nakon sastanka održale zasebne konferencije za novinare. Roberta Jacobson, službenica koja je predvodila američku delegaciju kazala je da je susret bio veoma produktivan te da su strane sada mnogo bliže cilju ponovne izgradnje diplomatskih odnosa.

“U posljednjih pet mjeseci zabilježili smo važne pomake. Mnogo smo bliže cilju ponovnog otvaranja diplomatskih predstavništava u našim zemljama”, kazala je Jacobson.

Predstavnica kubanske delegacije Josefina Vidal kazala je da su delegacije detaljno razgovarale o mogućnosti ponovnog otvaranja diplomatskih predstavništava te da će pregovori u narednom vremenu biti nastavljeni.

SAD je krajem prošle godine donio odluku o normalizaciji odnosa sa Kubom. Diplomatski odnosi SAD-a i Kube prekinuti su davne 1961. godine.