Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banjalučka berza

RS prodala trezorske zapise vrijedne 26 miliona KM

novac KM

Ovo su prve ovogodišnje kratkoročne hartije od vrijednosti kojima se zadužuje taj bh. entitet kako bi prikupljenim novcem finansirao budžetske izdatke

Republika Srpska (RS) danas je na Banjalučkoj berzi prodala entitetske trezorske zapise, u vrijednosti 26 miliona KM, iako je planirani iznos bio 30 miliona KM.

Neće plaćati kamatu na iznos emisije od 26 miliona KM ostvaren na 60. aukciji trezorskih zapisa, jer je kamatna stopa nula posto.

Nominalna vrijednost trezorskog zapisa je bila 10.000 KM, datum dospijeća je šest mjeseci, a ukupan iznos pristiglih ponuda bio je 54,8 miliona.

Ovo su prve ovogodišnje kratkoročne hartije od vrijednosti kojima se zadužuje taj bh. entitet kako bi prikupljenim novcem finansirao budžetske izdatke.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga RS-a u toku ove godine može biti najviše do osam posto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.

RS planira da se u ovoj godini dugoročno zaduži u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, dok bi kratkoročna zaduženja mogla da iznose do 227,8 miliona KM.