Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RMU Zenica

Rudari još u radničkom neposluhu, EPBiH sutra usvaja novu sistematizaciju radnih mjesta

rmu zenica radnicki neposluh
Foto: Fena/ Arhiva

“Direktor bi tokom dana trebao donijeti odluku o privremenom prekidu rada, koja će na snagu stupiti sutra i trebala bi važiti dok se ne steknu uslovi za deblokadu računa preduzeća te isplatu plaće i naknade za topli obrok za mjesec august”, kaže Avdić

Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine sutra bi trebala dati saglasnost na novu sistematizaciju radnih mjesta i organizaciju Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, čiji su radnici od prošlog ponedjeljka u radničkom neposluhu – izjavio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.

Komisija koju je imenovao direktor Mensur Hukić, u skladu s dogovorom sa sastanka s federalnim resornim ministrom rudarstva i energetike Vedranom Lakićem, odradila je posao u zadatom roku. Rok je, naime, bio danas, 2. oktobar.

-Direktor bi tokom dana trebao donijeti odluku o privremenom prekidu rada, koja će na snagu stupiti sutra i trebala bi važiti dok se ne steknu uslovi za deblokadu računa preduzeća te isplatu plaće i naknade za topli obrok za mjesec august.

Nadamo se da će to biti brzo, jer sutra će u JPEPBiH biti održan novi sastanak, na kojem bi trebao biti i ministar Lakić te na kojem bi trebala biti prihvaćena nova sistematizacija radnih mjesta u našem rudniku – najavljuje Avdić.

Zenički bi rudnik, dodaje, u prvoj fazi trebao broj zaposlenih, sa sadašnjih 805, smanjiti na 711.

-Ostali bi trebali biti socijalno zbrinuti, odnosno trebale bi im biti isplaćene stimulativne otpremnine ili obaveze za uvezivanje staža za njihovo penzionisanje. U drugoj fazi, broj zaposlenih bi pao na 580 – kaže Avdić.