Miloš Vučević

Ministar odbrane Srbije: Ako bi Vučić naredio, mi bismo ušli na teritoriju Kosova

milos vucevic
Foto: Twitter

Bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić u petak je preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u Banjskoj

Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević kazao je u ponedjeljak u Beogradu da će vojska Srbije ući na Kosovo ako dobije takvu naredbu od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića te ispuniti svoje zadatke uspješno i efikasno ali da će o tome prvo izvijestiti NATO-ovu misiju KFOR.

Vučević je to izjavo na press-konferenciji na kojoj je zajedno s načelnikom Glavnog stožera Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem demantirao navode čelnika Kosova da je Srbija napadom u Banjskoj pripremala pripajanje sjevera Kosova, a što je u nedjelju u Prištini kazao kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla.

Vučević je kazao kako Srbija smatra da KFOR treba imati što značajniju ulogu na Kosovu posebno u dijelu s većinskom srpskim stanovništvom te kako je potrebno osigurati veće prisustvo jedinica KFOR-a u toj zemlji.

“Vojska Srbije smatra da je korisno osigurati veće prisustvo jedinica KFOR-a na Kosovu, prije svega u sredinama gdje Srbi žive i to bi popravilo sigurnost našeg naroda na Kosovu”, rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, saradnja srbijanskog Ministarstva odbrane s KFOR-om je dobra i kontinuirana, odvija se u skladu s Rezolucijom 1244 i u skladu s Sporazumom iz Kumanova, svakodnevna je i traje godinama.

“Brojne optužbe stižu na račun naše države da smo obučavali i naoružavali Srbe na Kosovu, na osnovi navodno zapjenjenog naoružanja koje su prikazali u Prištini, a pitanje Kurtiju – kako to da kosovska policija koristi srpsko naoružanje, je li Srbija naoružavala kosovsku policiju kako bi pucala po Srbima”, istaknuo je Vučević na konferenciji za medije u Beogradu.

Srbijanski načelnik Mojsilović kazao je kako u skladu s naredbama vrhovnog zapovjednika, predsjednika Srbije Vučića, nije bilo povećanja borbene gotovosti Vojske Srbije već samo pojačanih aktivnosti u kopnenoj zoni sigurnosti.

On je rekao da Milan Radoičić nije učestvovao u obuci u blizini Jagodine u centralnoj Srbiji, niti prisustvovao bilo kakvim vojnim aktivnostima.

“U par navrata prethodnih godina, pozivan je na vježbe, ali se na iste nije odazivao, a šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije”, istaknuo je Mojsilović.

Bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić u petak je preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u Banjskoj. Radoičić se inače nalazi na crnoj listi SAD-a zbog korupcije i međunarodnog kriminala, a dovodi se i u vezu s ubistvom srpskog opozicionog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

“Vojska Srbije je ozbiljna snažna organizacija, koja ne trpi laži. Vrijeđa intelekt da je vojska Srbije planirala upad na Kosovo”, izjavio je Mojsilović.

Također direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković zatražio je na današnjoj press-konferenciji u Beogradu od NATO-ove misije KFOR- i Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) da budu objektivni i neutralni govoreći o događanjima u Banjskoj na sjeveru Kosova od 24. septembra.

“Mi ne tražimo ni od KFOR-a ni od EULEX-a da stane na srpsku stranu, da stane na stranu prognanog srpskog naroda koji trpi Kurtijev teror svakog dana. Mi samo tražimo da budu objektivni i neutralni”, kazao je Petković.

Petković je u ponedjeljak ponovno tvrdio da je kosovska policija odbila EULEX da učestvuje u istrazi u Banjskoj iako je EULEX takve navode srbijanskih dužnosnika demantirao prošli tjedan.

Od izbijanja novnih tenzija na Kosovu nakon oružanog napada u Banjskoj službeni Beograd niječe umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Također više članica Evropske unije traži uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj.