Optima grupa 2016. završila s gubitkom od 228 miliona KM

optima modrica111

Optima grupa Banja Luka, koja je u vlasništvu ruskog “Njeftegazinkora”, završila je prošlu godinu sa gubitkom od čak 228 miliona KM, odnosno čak 91 milion KM više nego godinu ranije

Optima grupa, u okviru koje posluje kompletna privatizovana naftna industrija RS, u prošloj godini ostvarila je ukupne prihode od 625,9 miliona KM, što je za 129 miliona maraka manje u odnosu na 2015.

Optima zadnjih godina bilježi konstantan pad prihoda, a gubici se mjere stotinama miliona KM.

Samo u zadnjih pet godina njihov minus dostigao je nevjerovatnih 969,1 miliona KM, iako su im ukupni prihodi u ovom periodu premašili pet milijardi KM.

„Optima grupa“ se bavi veleprodajom naftnih derivata proizvedenih u Rafineriji nafte Brod i ulja i maziva proizvedenih u Rafineriji ulja Modriča, dok maloprodaju naftnih derivata i ulja i maziva ostvaruje kroz maloprodajnu mrežu „Nestro Petrol“.

Preko Optima grupe koja je 100 odsto u ruskom vlasništvu kontroliše se sav ulaz i izlaz roba u tri preduzeća naftne industrije Republike Srpske koja, takođe, godinama loše posluju.

Samo u prošloj godini Rafinerija nafte Brod ostvarila je gubitak od 71,5 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak porastao na 591 milion KM.

Milionske gubitke ima i Rafinerija ulja Modriča. Ova rafinerija je prošlu godinu završila u minusu od milion KM, što je uvećalo akumulirani gubitak na 55 miliona KM.

Jedini pozitivan u prošloj godini bio je Nestro Petrol sa zanemarivom dobiti od 4.500 KM u odnosu na prihod koji je iznosio 204,6 miliona KM. Akumulirani gubitak „Nestro Petrola“ na kraju 2016. bio je 11 miliona KM.