Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusi spašavaju Todorića, Sberbank odobrio kredit od 350 miliona eura

todoric_agrokor

Hrvatski koncern Agrokor dobio je, prema pisanju hrvatskih i slovenskih medija, novi kredit ruske Sberbanke od 350 miliona eura koji bi mu trebao pomoći da izbjegne finansijski slom.

Tim novcem Agrokor bi trebao zatvoriti većinu svojih dugova, prvenstveno prema dobavljačima.

Agrokor se nije oglasio povodom ovog kredita Sberbanke pa nisu poznati nikakvi detalji. No, zanimljivo je da ova informacija stiže sedam dana nakon što je Skupština dioničara Sarajevskog kiseljaka odlučivala o tome da ova kompanija bude jamac za novi kredit Agrokora.

Iz Agrokora i Sarajevskog kiseljaka nikada nisu odgovorili na brojne upite medija o kakvom je kreditu riječ a čak nije saopšteno ni kakva je odluka donesena na Skupštini dioničara.

Iz Agrokora ni danas nisu odgovorili na upit BiznisInfa da li je novi kredit Sberbanke zapravo onaj za koji je Sarajevski kiseljak jamac. Također nije ogovoreno kakve će posljedice to imati po finansijsku stabilnost firme iz Kiseljaka koja je u vlasništvu Agrokora, a koja je dosad bila primjer uspješnog poslovanja.

S druge strane, slovenski mediji pišu da je “Ivica Todorić založio četvrtinu Mercatora kako bi dobio od ruske Sberbanke 350 miliona eura dodatnih kredita“, prenosi tportal.

Naravno, to ne isključuje mogućnost da je u “aranžman” s kreditorima uključen i Sarajevski kiseljak.

Do sad se procjenjivalo da ruske banke drže više od 1,3 milijarde eura od ukupno 3,4 milijarde eura Agrokorovog duga. Sad je taj iznos porastao, čini se, za novih 350 miliona eura.

Osim pregovora s Rusima Todorić vodi teške razgovore s Coca-Colom koja želi kupiti Jamnicu.

Slovenske Finance pišu kako je prije nekoliko mjeseci Coca-Cola ponudila 550 miliona eura što je Todorić odbio. Zatim je ponuda povećana na oko 750 miliona eura. Vlasnik Agrokora je pak tražio između 800 i 900 miliona eura.

Međutim, nakon što je kriza eskalirala, a Todorić se našao pritisnut od strane vjerovnika, njegova pregovaračka pozicija je znatno oslabila. U Coca-Coli su toga i te kako svjesni te je najnovija ponuda za Jamnicu, doznaje Finance, ponovo oko 500 miliona eura.

U međuvremenu, očekuje se nova ocjena kreditnog rejtinga Agrokora od strane Moody'sa. Prema pisanju Večernjeg lista finansijski analitičari očekuju da će izgledi ostati negativni jer kompanija nema poslovni plan koji bi omogućio dugoročno stabilnost.