Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija i Ukrajina postigli sporazum o isporuci prirodnog plina

rusija ukrajina gas

Rusija i Ukrajina su postigli preliminarni sporazum za isporuku prirodnog plina Ukrajini u zimskom periodu.

Nakon cjelodnevnog sastanka čelnika Evropske unije (EU), Rusije i Ukrajine u zgradi Evropske komisije u Briselu, ruski ministar energetike Alexander Novak, ministar Ukrajine za energetiku Volodymyr Demchyshyn i potpredsjednik Evropske komisije Maros Sefcovic su potpisali preliminarni sporazum.

Novak je nakon potpisivanja sporazuma potvrdio da su se dogovorili o isporuci plina za zimski period.

“Potrošačima u EU i Ukrajini prošle zime smo omogućili sigurnu isporuku plina. Ove godine ćemo nastaviti sa istom praksom”, rekao je ruski ministar.

Naglasio je da će se isporuka plina obavljati prema uvjetima dogovorenim u sporazumu.

“Cijene su konkurentne. Cijena će biti na nivou cijene koja se odnosi za susjedne zemlje Evropske unije. Nadam se da će sve strane ispuniti svoje obaveze prema sporazumu”, kazao je Novak.

Ukrajinski ministar je istakao da je riječ o vrlo važnom sporazumu za njegovu zemlju.

“Sporazumom je osigurana neometana isporuka plina”, kazao je Demchyshyn.

Sefcovic je potvrdio da je postignut sporazum napominjući da će se u narednom periodu razgovorati o procesu njegove ratifikacije koji, kako je kazao, zahtijeva poseban postupak.

Prema preliminarnom sporazumu, plin će biti osiguran za Evropsku uniju i Ukrajinu.

“Ukrajina će u oktobru od Gazproma dobiti 2 milijarde kubnih metara plina koje će uskladištiti. Ukrajinskoj kompaniji Naftogaz za to će biti plaćeno 500 miliona dolara”, kazao je Sefkovic.

Na kraju je istakao da će Rusija Ukrajini vršiti isporuku plina u posljednjoj četvrtini ove i prvoj naredne godine dodajući da će cijena plina biti snižena sa 251 na 232 dolara za hiljadu kubnih metara.