Biznis

Od 25. januara

Rusija uvodi zabranu uvoza krušaka iz BiH proizvedenih u RS-u!

23/01/2021

Imajući u vidu navedene okolnosti, a u cilju očuvanja fitosanitarne sigurnosti i sprečavanja unosa ovog opasnog karantinskog štetnog organizma, Rosselkhonadzor je smatrao potrebnim uvesti privremenu zabranu uvoza

Od 25. januara 2021. godine privremeno se zabranjuje uvoz krušaka iz Bosne i Hercegovine, tačnije Republike Srpske, objavljeno je na web stranici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarninadzor Rusije – Rosselkhonadzor.

Dalje se navodi da su tokom pregovora 21.12.2020. godine ruski zvaničnici obavijestili predstavnike BiH da tokom kontrola zabilježena “sistemska identifikacija” krušaka zaraženih smeđom truleži (Monilla fructicola) koje se u Rusiju uvoze iz Republike Srpske.

Tada je bh. strana obaviještena da će u slučaju ponovlhenih kršenja pravila uvoza, ruska strana biti prisiljena uvesti restriktivne mjere.

“Međutim, tokom fitosanitarne kontrole pošiljki krušaka iz entiteta RS ponovo su identificirana tri slučaja kontaminacije smeđom truleži, karantinski štetnim organizmom”, navodi se u objavi.

Imajući u vidu navedene okolnosti, a u cilju očuvanja fitosanitarne sigurnosti i sprečavanja unosa ovog opasnog karantinskog štetnog organizma, Rosselkhonadzor je smatrao potrebnim uvesti privremenu zabranu uvoza.

“Pošiljke krušaka otpremljene iz RS do 25.01.2021. podliježu uvozu samo na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja na çijeli niz karantindki štetnih organizama tipičnih za ove peoizvode”, kaže se u objavi Rosselkhonadzor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.