Biznis

žele širiti poslovanje

Ruski “Zarubežnjeft” ostaje u RS-u, Rafinerija nafte bit će gasifikovana

14/02/2020

Premijer Radovan Višković istakao je da je opredjeljenje Vlade da ova kompanija unaprijedi svoje poslovanje te najavio izvršna vlast pružiti punu podršku realizaciji svih gore navedenih projekata

Rukovodstvo „Zarubežnjefta“, većinskog vlasnika naftne industrije RS-a, istaklo je tokom razgovora s premijerom Radovanom Viškovićem, da ova kompanija ostaje u tom bh.entitetu i da želi da proširi svoje poslovanje.

Predstavnici ove ruske firme, koje je predvodio generalni direktor Sergej Kudrjašov, naglasili su da je u „Rafineriji nafte Brod“ trenutno zaposleno 676 radnika, čija je plata veća za 30 posto od prosječne zarade u RS, i da će se trend rasta plata nastaviti u narednom periodu.

-S tim u vezi, rukovodstvo ovog privrednog društva je potvrdilo da neće doći do otpuštanja radnika, kao što su to prenijeli pojedini mediji – saopćeno je nakon sastanka iz entitetske vlade.

Poseban akcenat u razgovorima stavljen na projekte autonomne gasifikacije „Rafinerije nafte Brod“, proširenja mreže benzinskih stanica, izgradnje solarnih elektrana, elektrana na gas i proizvodnje vodonika.

Naglašeno je da će realizacija navedenih projekata značajno doprinijeti zaštiti životne sredine i poštovanju svih standarda, koji se primjenjuju u oblasti u kojoj posluje ovo privredno društvo.

-Sagovornci su se usaglasili da je realizacija ovih projekata, kao i projekat gasifikacije RS-a, od strateškog značaja, jer će, između ostalog, proizvedeni energenti biti plasirani na tržišta zemalja u regionu, čime će se dodatno ekonomski osnažiti taj bh.entitet – saopćeno je.

Premijer Radovan Višković istakao je da je opredjeljenje Vlade da ova kompanija unaprijedi svoje poslovanje te najavio izvršna vlast pružiti punu podršku realizaciji svih gore navedenih projekata.

– Predstavnici „Zarubežnjefta“ su poslali jasnu poruku da u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže RS – navodi se u saopćenju.

Sastanku su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i finansija Zora Vidović i šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.