Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar Skenderija

Sajam namještaja “Interio” od 13. do 17. marta

sajam namjestaja777

Šemsa Alimanović iz Privredne komore Federacije BiH je kazala da drvna industrija bilježi trend rasta uprkos problemima kao što su snabdijevanje sirovinom i zakonska regulativa

Drvna industrija jedna je od najznačajnijih grana industrije u BiH koja iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate u proizvodnji i izvozu, a predstojeći sajam „Interio“ prilika je za predstavljanje najboljih predstavnika ove industrije – istaknuto je danas u Centru Skenderija.

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo je na pres-konferenciji kazao da će 36. izdanje Međunarodnog sajama namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije „Interio“ biti održano od 13. do 17. marta.

– Ova manifestacija otvara sajamsku sezonu u Centru „Skenderija“, a učestvovat će kompanije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije, Austrije, Italije, Njemačke, Švedske, Danske, Švicarske i Turske. Kada je riječ o broju izlagača, do petka smo imali oko 80 prijavljenih izlagača. Za posjetioce sajam će biti otvoren od 10.00 do 19.00 sati uz slobodan ulaz – naveo je Kapo, dodajući da će sajam biti održan u tri dvorane i pratećim prostorima, kao i da će biti sajamskih popusta, nagradnih igara i drugih sadržaja.

Što se tiče stručno-edukativnog programa prvog dana sajma najavljena je Međunarodna drvno-tehnološka konferencija koju organizuje Drvni klaster “Namještaj i drvo”, u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH, a Vanjskotrgovinska komora BiH 14. marta organizuje seminar o temi “Izvoz osnovno opredjeljenje drvne industrije”.

Šemsa Alimanović iz Privredne komore Federacije BiH je kazala da drvna industrija bilježi trend rasta uprkos problemima kao što su snabdijevanje sirovinom i zakonska regulativa.

– Poseban izazov je obrazovanje u ovoj oblasti u srednjim školama i na fakultetima, o čemu će posebno biti govora na konferenciji. Naglasit ćemo prednosti dualnog sistema obrazovanja, kao i nove trendove i savremenu tehnologiju. Poznato je da najviše izvozimo u EU, pa ćemo govoriti i o tome kako pomoći domaćim proizvođačima da postignu što kvalitetenije i konkurentnije proizvode – navela je Alimanović.

Ovaj sajam, po riječima Emine Jakubović iz Fabrike namještaja „Izazov“, prilika je da bh. firme pokažu sve ono što su postigle u predhodnih godinu dana u smislu tehnološkog napredka, kao i poboljšanja dizajna. Tako je „Izazov“ pripremio dvije nove kolekcije koje će predstaviti na sajmu.

Ova manifestacija podstiče spoj obrazovanja i privrede, pa će to biti prilika i za prezentaciju strukovnih obrazovnih institucija, a uz to je najavljena i izložba Asocijacije arhitekata BiH.

Centar „Skenderija“ – Sarajevski sajam od 1978. godine, u saradnji sa bosanskohercegovačkim i inostranim privrednicima, obrazovnim institucijama, komorama i strukovnim klasterima organizuje ovu sajamsku manifestaciju s ciljem podsticaja razvoja drvne industrije.