Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sajam srednjih škola i zanimanja u Bijeljini

bijeljina

Na Sajmu srednjih škola i zanimanja, koji će sutra biti održan u Bijeljini, u fokusu će biti deficitarna stručna zanimanja koja su promovisana projektom “Praktična nastava na radnom mjestu” i “Prilika plus”.

U najavi sajma se navodi da je riječ o zanimanjima stolar, mašinski tehničar, obrađivač metala rezanjem, kuvar, kulinarski tehničar, konobar, pekar, prehrambeni tehničar i prehrambeni prerađivač.

Poseban naglasak biće stavljen i na zanimanje frizer, koje je godinama jedno od najdeficitarnijih i istovremeno najaktuelnijih u gradu, a uvođenje tog zanimanja planirano je za školsku godinu 2018/2019.

Projekat “Prilika plus” finansira Vlada Švajcarske, sufinansira Grad Bijeljina, a na nivou Republike Srpske sprovodi ga Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

U ovaj projekat bile su uključene tri srednje stručne škole u Bijeljini, Tehnička škola “Mihajlo Pupin”, Srednja stručna škola Janja i Poljoprivredna i medicinska škola, kao i sedam preduzeća u kojima učenici ovih škola obavljaju praktičnu nastavu.

To su preduzeća “Orao”, “Mega-drvo”, “Žitopromet”, “San Marko”, “Vaso Butozan”, “Globus” i Etno-selo “Stanišići”.

Sve tri škole i preduzeća u kojima se obavlja praktična nastava na poseban će način na Sajmu srednjih škola i zanimanja promovisati zanimanja i aktivnosti koje su realizovane tokom projekta.

Sajam “Izaberi školu – izaberi budućnost” biće održan u Sportskoj dvorani Gimnazije “Filip Višnjić” u Bijeljini.

Organizator trećeg Sajma srednjih škola i zanimanja u Bijeljini je Gradska uprava, u saradnji sa Omladinskim komunikativnim centrom Banjaluka.

Cilj ovog sajma je informisanje učenika završnih razreda osnovnih škola o svim zanimanjima u srednjim školama u Bijeljini i podizanje svijesti učenika i roditelja o stručnim zanimanjima i mogućnostima za zaposlenje nakon završetka jedne od stručnih škola.

Na Sajmu će se predstaviti srednje škole iz Bijeljine i Srednja stručna škola iz Ugljevika.

Bijeljina u 12 osnovnih škola ima oko hiljadu maturanata u svakoj generaciji.