Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sajam “Terra Madre Balkans“ okupio poljoprivrednike iz 12 zemalja regije

tirana – sajam

Sajam “Terra Madre Balkans“ u Tirani okupio je poljoprivrednike i delegacije iz 12 zemalja regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

Na otvorenju Sajma koji se u Tirani održava četvrtu godinu zaredom, prisutnima se obratio albanski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i razvoja ruralnih sredina Edmond Panariti koji je tom prilikom naglasio da je Sajam dobra prilika za susrete i razmjenu iskustava između predstavnika sektora iz cijele regije.

Ukazujući na razvoj poljoprivrede u Albaniji, ministar Panariti je kazao kako je i ove godine ostvareno povećanje proizvodnje za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, a da je za deset posto smanjen uvoz industrijski prerađivanih proizvoda.

Na Sajmu u Tirani učestvuje oko 400 delegacija iz Albanije, Kosova, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Turske i Italije.

U sklopu Sajma se održava niz okruglih stolova, radionica i konferencija na kojima će glavne teme biti borba protiv gladi u svijetu, održivi razvoj ruralnih sredina, razvoj poljoprivrednih tehnologija i situacija na tržištu.

Sajam će biti otvoren za posjetioce do 5. juna.