BPK

Samo trećina nezaposlenih se prijavila za 100 KM Novalićeve “pomoći”, budžetlijama po 1080

novalic fena

Vršilac dužnosti direktora Službe Emir Obarčanin napominje da je rok za prijavu produžen do kraja naredne sedmice

Zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć Vlade FBiH u iznosu od 100 KM, u proteklih mjesec dana podnijelo je oko 1.000 nezaposlenih lica s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde – potvrdili su iz kantonalne Službe za zapošljavanje.

Vršilac dužnosti direktora Službe Emir Obarčanin napominje da je rok za prijavu produžen do kraja naredne sedmice.

– S obzirom da su prvobitno stvorene velike gužve prilikom otvaranja žiro računa u bankama, jer mnoge nezaposlene osobe nemaju žiro račune, direktori kantonalnih službi su od Federalne vlade zatražile da se taj rok produži, što je i uvaženo. Rok je produžen za pet dana odnosno do 4. novembra, što će mislim biti dovoljno – pojasnio je Obračanin.

Napominje da je u BPK zahtjeve podnijela tek trećina od ukupnog broja nezaposlenih.

– Do sada je prispjelo 1.000 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć od ukupno 2.900 lica koliko se nalazi na evidenciji Službe za zapošljavanje. Trenutno nema gužvi i očekujemo još nekih 200 do 300 zahtjeva, tako da će vjerujemo kao i u drugim službama, otprilike 50 do 60 posto nezaposlenih osoba da se prijavi za ovu jednokratnu novčanu pomoć – istakao je.

Podsjetio je da pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju i osobe koje su po evidenciji imale status nezaposlene osobe na dan 31. augusta 2022 godine, nakon čega su eventualno stupile u radni odnos.

U isto vrijeme Novalićeva Vlada koja smatra da je nezaposlenim u FBiH dovoljno 100 KM pomoći, odlučila je da budžetskim korisnicima podijeli po 1080 KM pomoći.

Iz Budžeta Federacije BiH izdvojit će se novac za isplatu po 1.080 KM pomoći uposlenicima koji primaju plaće iz budžeta Federacije. To stoji u Odluci o izdvajanju sredstava u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći. Opširnije možete pročitati na linku u nastavku:

Dobre vijesti za budžetske korisnike, dobit će po 1.080 KM