Agencija za rad i zapošljavanje BiH

Samo za Sloveniju bh. državljanima od 2013. izdato 50.000 radnih dozvola

ambasada-slovenija

Prema strukturi radnika najviše je vozača i varilaca sa po 23%, a slijede zidari 7%, bravari 4%, te ostala zanimanja u manjim postocima, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje

Tokom 2019. godine bh. državljanima su izdate 683 radne dozvole kada je riječ o njegovateljima u Njemačkoj. Za razliku od 2018. godine kada je taj broj bio 1.000 zbog promijenjenih procedura u 2019. godini broj je nešto manji.

Kada je riječ o zapošljavanju medicinskih sestara i njegovatelja iz BiH u Njemačkoj, od primjene Sporazuma 2013. godine izdato je više od 5.000 radnih dozvola.

„SR Njemačka od februara 2019. godine ne prihvata diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi niti je moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom“, objavila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Kandidatima se preporučuje da uz prijavu, osim odgovarajuće diplome dostave i svjedočanstva o svim završenim razredima srednje škole, prevedena na njemački jezik.

Također svi kandidati koji svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH.

Kada je riječ o radnim dozvolama za Sloveniju, do kraja oktobra 2019. godine izdato je 12.430 radnih dozvola. U Sloveniju je tokom 2018. godine otišlo skoro 14.000 radnika, a trend odlaska bh. građana se nastavlja. U redovima pred Ambasadom Slovenije sve je više i žena.

Od 2013. godine bh. državljanima je izdato skoro 50.000 radnih dozvola za Sloveniju. BiH i Slovenija od 2013. godine imaju međudržavni sporazum o zapošljavanju za sva zanimanja. Dok Slovenija uvozi radnu snagu iz BiH, realni sektor u BiH ostaje bez prijeko potrebnih kvalifikovanih radnika koji odlaze za boljim životom i većim plaćama. Prema strukturi radnika najviše je vozača i varilaca sa po 23%, a slijede zidari 7%, bravari 4%, te ostala zanimanja u manjim postocima, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje.