Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Omdia"

Samsung na čelu globalnog tržišta TV uređaja 17. godinu zaredom

Priznanje za izvrsnost u inovacijama (2)

Samsung je nastavio da pomjera granice kad je riječ o kvalitetu slike i inovacijama uvođenjem proizvoda sa najnovijim tehnologijama

Zahvaljujući tehničkoj ekspertizi i vodećim inovacijama u svom sektoru, kompanija Samsung Electronics dobila je priznanje za liderstvo i izvrsnost na globalnom tržištu. Prema podacima firme za istraživanje tržišta Omdia, Samsung je ponovo zauzeo prvo mjesto na globalnom tržištu TV uređaja za 2022. godinu i to 17. godinu zaredom. Ovo dostignuće se može pripisati posvećenosti kompanije vrhunskom iskustvu gledanja i dizajnu koji je usmjeren korisnicima.

Uz liniju vrhunskih proizvoda kao prioritetom, Samsung uspijeva da održi neprikosnoveno vodstvo u sektoru TV uređaja već 17 godina, što najbolje potvrđuje njegova Neo QLED linija. Samsung je 2022. prodao nevjerovatnih 9,65 miliona QLED i Neo QLED TV uređaja, uz ukupnu prodaju 35 miliona televizora od uvođenja na tržište 2017. godine. Samsung je u 2022. također bio dominantan u sektoru ultravelikih TV uređaja i ostvario tržišni udio od 36,1% za televizore veće od 75 inča i od 42,9% za televizore preko 80 inča. Na tržištu vrhunskih TV uređaja, čija cijena premašuje 2.500 dolara, Samsung je zadržao najveći tržišni udio po prihodu od 48,6%.

„Naša vodeća pozicija u sektoru tokom proteklih 17 godina rezultat je odanosti i povjerenja korisnika u naše proizvode“, izjavio je Cheolgi Kim, izvršni potpredsjednik za Poslovanje Vizuelnih Prikaza u kompaniji Samsung Electronics. „Nastavit ćemo istim putem da stvorimo vrhunsko iskustvo korištenja uređaja koje prevazilazi savršen kvalitet slike.“

Samsung liderstvo na tržištu TV uređaja 17 godina zaredom je odraz posvećenosti ove kompanije da ponudi najinovativnije proizvode čiji dizajn stavlja korisnika na prvo mjesto, uz stalno unapređivanje korisničkog iskustva. Uvođenje Bordeaux TV uređaja 2006. godine označilo je masovno prihvatanje LCD televizora modernog dizajna i male težine. Tada je Samsung prvi put zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu TV uređaja. Kompanija je nastavila da približava korisnicima revolucionarne tehnologije predstavljanjem svog prvog LED televizora 2009. i Smart televizora 2011. godine, pri čemu je za sve to vrijeme, kao i kasnije, zadržala poziciju lidera na tržištu.

Samsung je nastavio da pomjera granice kad je riječ o kvalitetu slike i inovacijama uvođenjem proizvoda sa najnovijim tehnologijama. Ova kompanija je 2017. uvela termin „ekran nove generacije“ kada je predstavila svoj prvi QLED TV, koji je koristio tehnologiju kvantnih tačaka za dostizanje 100 posto raspona boja po prvi put u industriji. Samsung je potom 2018. lansirao revolucionarni QLED 8K, a nakon toga i Quantum Mini LED-podržan Neo QLED i MICRO LED sa sopstvenim osvjetljenjem 2021. godine. Ova kolekcija inovativnih tehnologija je redefinisala standard kvaliteta TV slike i nastavila da postavlja nove okvire ove industrije.

Pored toga, Samsung je lider u uvođenju novih kategorija kao što je Lifestyle serija. Od čuvenog dizajna modela The Serif 2016. godine, Samsung je nastavio da razvija svoju liniju proizvoda uz dizajn namijenjen unapređenju korisničkog iskustva, što potvrđuju proizvodi kao što su The Frame, The Sero, The Terrace, The Premiere i The Freestyle.

Posvećenost kompanije Samsung inovacijama nastavlja se i 2023. godine kroz razvoj intuitivne tehnologije osmišljene da zadovolji potrebe korisnika. Platforma SmartThings će omogućiti nesmetano integrisanje i povezivanje više uređaja, pri čemu sigurnost ostaje glavni prioritet, što će korisnicima olakšati stvaranje istinski personalizovanog iskustva koje odgovara njihovim sklonostima i potrebama.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost idejama i tehnologijama koje donose transformaciju. Kompanija redefiniše svjetove televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rješenja. Za najnovije vijesti posjetite news.samsung.com