Saradnička mreža omogućila 75,7 miliona KM investicija u BiH

Сарајево – Фипа – Извјештај 1

Saradnička mreža, kao mehanizam saradnje institucija na svim nivoima vlasti u BiH, do danas je, zagovaranjem i aktivnim učešćem u rješavanju otvorenih pitanja, pomogla da 26 kompanija prevaziđe administrativne prepreke i uspješno reinvestira 75,7 miliona KM širom BiH, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /Fipa/.

Od 2013. godine, u okviru Programa postinvesticione podrške, uspostavljena je Saradnička mreža kao mehanizam saradnje institucija na svim nivoima vlasti u BiH, koje doprinose bržem prevazilaženju prepreka u realizaciji investicionih projekata, te tako aktivno doprinose i unapređenju poslovnog okruženja.

Saradnička mreža ima 55 članica, a u okviru nje je od 2013. godine do danas posjećeno 356 kompanija, te identifikovano 690 otvorenih pitanja, od čega je 149 ili 22 odsto uspješno riješeno, 249 ili 36 odsto je u postupku rješavanja, dok rješavanje 292 ili 42 odsto pitanja zahtijeva izmjenu zakonskih propisa ili sistemske reforme.

Ova pitanja delegirana su nadležnim tijelima prijedlozima i preporukama za poboljšanje poslovnog okruženja i uslova investiranja u BiH.

U Sarajevu je danas predstavljen Izvještaj o postinvesticionim aktivnostima Fipe za prošlu godinu, te održan redovni godišnji sastanak Saradničke mreže u BiH.

Prema predstavljenom izvještaju za prošlu godinu, koji je Savjet ministara BiH usvojio u septembru ove godine, Agencija je samostalno ili u okviru Saradničke mreže obavila 55 posjeta investitorima, koji su do sada investirali 432,4 miliona evra i zaposlili 4.963 radnika u BiH, od kojih 3.299 novozaposlenih.

Analiza rezultata pokazala je da je više od polovine od ukupnog broja posjećenih kompanija zainteresovano za proširenje i unapređenje poslovanja, te da bi investirali dodatnih 407,3 miliona evra i zaposlili 1.795 novih radnika ako bi bile otklonjene administrativne barijere.

Upravo zbog toga je ključno da svi nivoi vlasti u BiH uoče značaj aktivnosti koje se realizuju posredstvom Saradničke mreže, uključe se u njen rad i daju maksimalnu podršku u rješavanju otvorenih pitanja koja stoje na putu realizacije ovih investicijskih planova.