Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo Business Forum okupio brojne zvaničnike iz regije i svijeta

Sarajevo Business Forum

Sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) – Perspektive Kina +16 CEEC počela je uvodnim govorima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, gdje je poručeno da je SBF postao jedan od najvažnjih ekonomskih događaja u regionu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji SBF obogaćen je saradnjom sa biznis forumom Kina +16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope. SBF, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni medijski partner, platforma je za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta.

Učesnici i panelisti će u naredna dva dana razmijeniti iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona: poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.

Dolazak na Sarajevo Business Forum potvrdio je Sheikh Ahmed bin Jassim Al Thani, ministar ekonomije i trgovine države Katar. Prisustvuje i Yousef Al Ali, ministar trgovine i industrije Kuvajta. Ovogodišnjem SBF-u prisustvuje i Mehmet Simsek, zamjenik turskog premijera.

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank Internationala (BBI), u uvodnom obraćanju prisutnima je poželio dobrodošlicu. Kako je kazao, u ovogodišnjem SBF-u učestvuje 1.500 registrovanih učesnika i oko 300 akreditovanih novinara. Podsjetio je da je SBF počeo 2010. godine te da je “izrastao u jedan od najvažnijih događaja u jugoistočnoj Evropi, ako ne i najvažniji”. Bukvić je istakao da se i ove godine nastavlja promocija jedne regije jedne ekonomije.

Predsjednik grupe Islamske razvojne banke Ahmad Mohamed Ali podsjetio je da su njihov rad započeli 2010. godine i zahvalio se Predsjedništvu BiH koje godinama podržava ovaj projekat.

“Ovo je velika šansa za ekonomiju BiH uprkos aktuelnim izazovima sa kojima se suočava. Ovaj Forum je svjedok da BiH postaje centar u ovom dijelu regije i Evrope”, istakao je Mohamed Ali.

Naglasio je da je Forum ove godine nadogradnja uspješnih Foruma u posljednjih šest godina, koji je u regiji postao brend.

Mohamed Ali je kazao da je za sada u BiH izvršeno nekoliko investicija, dva najveća shopping centra i uspostava odjela za nekretnine i agri poslovne firme.

“Forum je doprinio privlačenju mnogih turista u BiH. To je uticalo da su neke aviokompanije organizovale nove letove za Sarajevo”, dodao je Mohamed Ali.

Prema njegovim riječima, Forum će u narednim godinama pomoći u pozicioniranju BiH na svjetskoj mapi. Napomenuo je da je BiH naporno radila u proteklih nekoliko godina na uspostavi neophodnog pravnog okvira.

BBI banka već sedam godina kroz SBF radi na kreiranju investicijskog ambijenta u okviru svoje društvene odgovornosti kako prema lokalnoj, tako i široj zajednici regije Jugoistočne Evrope. Cilj je da se ovaj region predstavi svijetu kao jedan od najdinamičnijih dijelova Evrope za investicije.

Ove godine su prisutne brojne biznis delegacije iz Kine, 150-člana delegacija, iz Indje 25- člana delegacija, Malezije, Sudijske Arabije, zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek, ministri ekonomije i trgovine iz Katara i Kuvajta.

U radu SBF-a će učestvovati veliki investicijski fondovi, a regionalni privrednici imaju priliku susresti se s njima u direktnim razgovorima i prezentirati resurse i razvojne mogućnosti.

“Ovaj region stranim investitorima privlačan je i zbog kvalificirane radne snage u kombinaciji s konkurentnom strukturom troškova”, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke koja u saradnji sa Vijećem ministara BiH organizira ovogodišnji Forum.

Drugog dana Sarajevo Business Forum održavat će se u konferencijskoj sali hotela Terme na Ilidži. Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma, edukacije, pokušat će iznaći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi. Paralelno sa održavanjem panela bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine Sarajevo Business Forum dodijelit će Sarajevo Business Bridge nagrade najboljim poduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma SBF će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.