Biznis

Međunarodni sajam

Sarajevo Halal Fair predstavljen na USAID-ovom webinaru

14/06/2021

Učesnici webinari, domaći i inozmeni stručnjaci iz različitih oblasti diskutovali su o ključnim izazovima s kojima se susreću kompanije u procesu halal-certificiranja

Međunarodni sajam halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) koji organizuje Bosna Bank International (BBI) predstavljen je USAID-ovom webinaru “Halal certifikacija u BiH: Zašto i kako?”.

Istaknuto je da je globalno tržište halal hrane dostiglo vrijednost od 1,9 milijardi halal-konzumenata, a tržište halal-hrane u 2020. iznosilo je 1.170 milijardi dolara.

Također, u posljednjih nekoliko godina halal prehrambeni proizvodi postali su popularni među svim potrošačima jer su se razvili i evoluirali od identifikacijskog znaka za vjerski dozvoljene proizvode do garancije sigurnosti, higijene i pouzdanosti hrane.

– Broj turista u tom segmentu na godišnjem nivou je davno premašio brojku od 150 miliona i potrošnja putnika je također porasla na više od 200 milijardi američkih dolara. Halal je rastući tržišni segment, s potrošačima i turistima koji traže destinacije koje udovoljavaju njihovim potrebama, te mnoge zemlje žele privući ove putnike. Perspektiva BiH u halal-proizvodnji hrane i turizmu je velika, ali u isto vrijeme i nedovoljno iskorištena – navedeno je.

Učesnici webinari, domaći i inozmeni stručnjaci iz različitih oblasti diskutovali su o ključnim izazovima s kojima se susreću kompanije u procesu halal-certificiranja.

Mirza Vejzagić iz BBI VIP Business Cluba BBI banke govorio je o tome kako je Sarajevo Halal Fair usmjerio globalnu halal-industriju prema Bosni i Hercegovini, pozicionirao bosanske kompanije bliže globalnom halal-tržištu i otvorio vrata za razvoj Bosne i Hercegovine putem halal-platforme.

Webinar i konferenciju “Certifikacijom do uspjeha!” organizirao je projekat USAID Razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) u partnerstvu sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete BiH, saopćeno je iz BBI banke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.