Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

završna deklaracija

Milanović nije uspio u dokument NATO-a “ugurati” konstitutivne narode u BiH?!

Zagreb: Izjava predsjednika Milanovića nakon svečane sjednice Predsjedništva SDP-a
02.11.2020., Zagreb - Predsjednik Zoran Milanovic sudjelovao je na svecanoj sjednici Predsjednistva SDP-a u povodu obiljezavanja 30 godina hrvatske socijaldemokracije. Predsjednik Zoran Milanovic nakon svecane sjednice dao je izjavu okupljenim medijima. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Pojasnio je da ga je u nedjelju nazvao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i da je “to riješeno u pola minute”

Hrvatska je uspjela u završnu deklaraciju samita NATO-a ubaciti referencu na Daytonski mirovni sporazuma, tek nakon šest dana insisitiranja, izjavio je u u ponedjeljak hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je u nedjelju zaprijetio da neće dati suglasnost za završni dokument samita ako se u njemu ne spomene sporazum kojim se BiH definira kao država triju konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih građana.

– Ne volim riječ “zaprijetio” nisam zaprijetio ali nakon šest dana ignorisanja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Daytonski sporazum kao osnova funkcioniranja Bosne i Hercegovine morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu – izjavio je novinarima Milanović po dolasku na sastanak na vrhu čelnika 30 država članica NATO-a, javlja Hina.

Pojasnio je da ga je u nedjelju nazvao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i da je “to riješeno u pola minute”.

– Ali da, trebalo je šest dana dok nismo uspjeli isposlovati da se u završnu deklaraciju u pasusu o BiH uopće spomene Daytonski mirovni sporazum. To je mala stvar za ovaj samit, vrlo marginalna, fusnota, ali za nas je to ‘big foot’ (veliki korak) – izjavio je Milanović.

Hrvatskoj je prihvatljivo sve ostalo u u tekstu završne deklaracije koja ima pedesetak stranica.

– Sve drugo uz neke nijanse Hrvatskoj je prihvatljivo, barem meni kao šefu delegacije – rekao je.

Milanović ne vjeruje da će stići razgovarati s novim američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

– Mislim da on ima važnije posla – kaže hrvatski predsjednik.

Prema diplomatskim izvorima Hrvatska je ustrajavala da se u deklaraciji spomenu tri tačke: Daytonski mirovni sporazum, konstitutivni narodi i izborna reforma u BiH.

Milanović je potvrdio da je dokument ubačena odrednica Daytonskog mirovnog sporazuma. Što se tiče ostale dvije, “konstitutivnih naroda” i “izborne reforme”, nema zvanične potvrde da je to prošlo.

Grlić Radman: Milanović ne govori istinu

“To je čista obmana, ta izjava koja nema nikakvih uporišta”, kazao je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, komentarišući tvrdnje Milanovića da je praktično dao ultimatim kada je izgled završne deklaracije u pitanju.

“Mi smo radili odgovarajuću dokumentaciju, mi smo se borili za tačke koje su nam važne. Pitanje BiH koje je Milanović izvadio iz šešira i naglasio tako slavodobitno je dio naše stalne politike”, rekao je Grlić Radman.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske tvrdi da je, što se tiče BiH, prihvaćena Vladina formulacija u jednom od paragrafa iz čega proizlazi i Dayton, konstitutivnost, jednakopravnost i reformski procesi, prvenstveno izmjena izbornog zakona.

“Dogovorili smo se da će se spomenuti Daytonski sporazum i reformski procesi, tj. izborni zakon u tom jednom paragrafu. Predsjednik Milanović ne govori istinu, mi imamo sve podatke, svu dokumentaciju”, rekao je Radman.