Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dinko osmanković

“Sarajevo Unlimited” je prilika za predstavljanje ETF-a i LARAS-a

252063639_1564545863885875_5640884620649334916_n

Poručio je da predstojeću konferenciju “Sarajevo Unlimited” vidi kao priliku za prezentaciju znanstvenih sposobnosti ETF-a i LARAS-a, prije svega privredi, ali i drugima

Vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Dinko Osmanković izjavio je u razgovoru za Fenu da su BiH, i konkretno Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, odavno prisutni na polju robotike i umjetne inteligencije publiciranjem kvalitetnih radova iz tih oblasti.

– Nažalost, suradnja industrije i akademske zajednice je relativno slaba. Nisam siguran koliko je industrija zainteresirana za ulaganja u modernizaciju poslovanja kroz primjenu robotskih sustava i umjetne inteligencije. Kontakti između aktera, barem iz mog iskustva, su uglavnom neformalnog karaktera i u tom smislu zaostajemo za zemljama EU, gdje je ta suradnja odlična – naveo je Osmanković.

Pojasnio je da Laboratorija za Robotiku i Autonomne Sisteme (LARAS) ne predstavlja laboratoriju u pravom smislu riječi.

– Radi se o grupi nastavnika i suradnika s Elektrotehničkog Fakulteta u Sarajevu koji dijele zajedničke interese u znanstvenom smislu. Zajedno se bavimo istraživanjima, prijavljujemo se na pozive na projekte i slično. Do sada smo učestvovali u više manjih i većih znanstvenih projekata, te smo u procesu prijave na još nekoliko novih – istakao je Osmanković.

Dodao je da je veoma teško dati odgovor na pitanje da li umjetna inteligencija može predstavljati prijetnju ljudima.

– Etika u umjetnoj inteligenciji je znanstvena oblast koja se razvija i sve je više zainteresiranosti za tu oblast, tako da je to pitanje još uvijek otvoreno, ali je cilj da takvo nešto ne bude u budućnosti – rekao je Osmanković.

Poručio je da predstojeću konferenciju “Sarajevo Unlimited” vidi kao priliku za prezentaciju znanstvenih sposobnosti ETF-a i LARAS-a, prije svega privredi, ali i drugima.

– Mislim da ovo može poslužiti za uspostavljanje mnogo bolje suradnje između industrije i akademske zajednice, što je u BiH nužno ako želimo bolji razvoj industrije i unaprjeđenje životnoga standarda – izjavio je Osmanković.