BiH

Sarajevogas 2019. godinu završava sa više od 1.000 novih korisnika

plinovod (1)

Iz Sarajevogasa dodaju da je u protekle dvije godine, zahvaljujući tom projektu subvencionirano 777 gasnih priključaka

KJKP Sarajevogas 2019. godinu završava sa više od 1.000 novih korisnika po svim kategorijama, uključujući domaćinstva, malu i veliku privredu, saopćeno je iz tog preduzeća.

Zahvaljujući ulaganjima proteklih godina, kako navode iz Sarajevogasa, danas je u gotovo 90 posto naselja u Kantonu Sarajevo izgrađena distributivna gasna mreža. Također, izdavanjem TSM certifikata od Udruženja za gas i vodu SR Njemačke (DGVW) potvrđena je dosljedna primjena menadžmenta tehničke sigurnosti. KJKP Sarajevogas je prva kompanija izvan Njemačke koja je dobila taj certifikat.

– Vodeći se strateškim opredjeljenjem da se Kanton Sarajevo uvrsti među ekološki proaktivne sredine, a kako bi se građani stimulisali da koriste prirodni gas što bi u konačnici i rezultiralo smanjenjem zagađenja u zimskim mjesecima, posljednjih godina Vlada KS u saradnji sa KJKP Sarajevogas realizirala je projekte subvencioniranja troškova priključenja individualnih stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu kao i rekonstrukcije unutrašnje gasne instalacije. Subvencioniranje podrazumjeva iznos od 1.000 KM (bez PDV-a) po priključku. Troškovi uključuju materijal i radove potrebne za izgradnju priključka, te nabavku i ugradnju regulaciono-mjernog seta – navodi se u saopćenju.

Iz Sarajevogasa dodaju da je u protekle dvije godine, zahvaljujući tom projektu subvencionirano 777 gasnih priključaka, te da će, s obzirom na veliku zainteresovanost građana i pozitivne efekte, projekat biti nastavljen i u narednoj 2020. godini.

Loš kvalitet zraka, posebno u zimskim mjesecima, jedan je od najvećih problema za građane Kantona Sarajevo. Direktni zagađivači u značajnoj mjeri su individualna ložišta. S druge strane, stručnjaci za kvalitet zraka u svojim javnim istupima naglašavaju kako je prelazak na ekološki prihvatljiva goriva poput prirodnog gasa jedno od rješenja za smanjenje štetnih čestica u zraku, saopćeno je iz Sarajevogasa.