Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović: BiH pred potpisom članstva u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO)

mirko-sarovic

Bosna i Hercegovina nalazi se pred historijskim potpisivanjem članstva u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO). Potvrdio je to ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Kada je riječ o pregovorima o članstvu naše države u WTO-u, Rusija, Brazil i Ukrajina uvjetovali su naše pristupanje nizom carinskih tarifa za koje su zahtijevali da se otklone kako bi te države svoje proizvode mogle plasirati na tržište BiH.

Kada je riječ o Rusiji, pregovori su u završnoj fazi, s Ukrajinom je taj proces završen, a s Brazilom se, također, pregovara. Šarović je pojasnio da se jučer u Sarajevu sastao i sa senatorom Nacionalnog kongresa Brazila Eliom Žoseom (Helio Jose), s kojim je, između ostalog, razgovarao o završetku pregovora BiH i Brazila kao članice WTO-a.

– Što se tiče razgovora s jednim od uticajnijih brazilskih senatora i ekspertom za energetiku i zaštitu životne sredine, mogu reći da smo veoma blizu postizanja dogovora s Brazilom, a imali smo posljednjih dana i završnu rundu pregovora te smo dobili uvjerenje da je to pitanje s Brazilom riješeno – pojasnio je Šarović u izjavi za Dnevni avaz.

Kako objašnjava, iskoristio je tu priliku da razgovaraju o uvjetima koje Brazil postavlja kako bi naša država postala članica WTO-a.

– Nakon ovog dogovora, ostaju nam samo završni pregovori s Rusijom. Optimista sam i mislim da ćemo u narednih nekoliko sedmica po ovom pitanju napredovati i da ćemo moći javnosti saopćiti dobre vijesti – zaključio je Šarović.

Kao još jedan kamen spoticanja na putu BiH ka punopravnom članstvu u ovoj svjetskoj organizaciji bio je i Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH, iz kojeg se mora izbrisati odrednica da na policama trgovačkih lanaca mora biti 50 posto domaćih proizvoda. U međuvremenu, izmjene i dopune ovog zakona podržala je Vlada FBiH i prijedlog ovog zakona trenutno je u parlamentarnoj proceduri.