Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud zabranio “dizelašima” ulazak u Stuttgart

dizel

Automobili na dizelski pogon od siječnja možda više neće smjeti ulaziti u Stuttgart. Ostali njemački gradovi bi mogli slijediti. Vlasnici automobila i automobilska industrija se nalaze pred velikom dilemom.

Upravni sud u Stuttgartu odlučio je u petak da od prvog siječnja sljedeće godine vozila s dizelskim motorima više ne smiju prometovati po ovom gradu. Time je udovoljeno tužbi udruge Njemačke pomoć okolišu (Deutsche Umwelthilfe – DUH) koja se zalagala za zabranu. Presuda još nije pravomoćna.

Sud je ustvrdio da je zabrana jedino moguće učinkovito rješenje za problem povećane koncentracije dušikovih oksida koje su već godinama prisutne u Stuttgartu.

Sve ostale mjere koje je predlagala politika, poput naknadnih tehničkih intervencija na vozilima, ne bi, kako je obrazloženo u presudi, “ni izbliza” dovele do rezultata koji će biti postignut zabranom.

Suci su se u svojoj presudi pozvali na zaštitu života i zdravlje građana koje ima prednost pred zaštitom prava na vlasništvo i opće slobode građana na postupanje svojim vozilima na dizelski pogon.

DUH je još 2015. podnio tužbu protiv savezne pokrajine Baden-Württemberg zbog toga što su godinama na svim stanicama za mjerenje štetnih plinova u Stuttgartu mjerene količine dušikovog oksida koje su stotinu puta više od dozvoljenih. Motori na dizel se smatraju glavnim uzročnicima za ovaj štetni plin.

Stručnjaci očekuju da će ova presuda, koja još nije pravomoćna, imati utjecaja na tzv. dizel samit koji se održava sljedeći tjedan i na kojem bi predstavnici politike, gospodarstva i ekoloških udruga trebali pronaći rješenje za vozila na dizel.