SASE i BBI uvode islamski indeks: Prilika za jačanje bh. ekonomije (FOTO)

20160311_2_14700738_6200631_Web

Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze (SASE) i Amer Bukvić, direktor Bosnia Bank International (BBI) danas su u Sarajevu potpisali ugovor kojim su zajednički uspostavili islamski indeks na SASE. Iz obje finansijske institucije izrazili su nadu da će uvođenje islamskog indeksa dovesti do jačanja bh. ekonomije i njenih preduzeća.

Ovom značajnom događaju za bh. tržište kapitala i njenu ekonomiju, ali i cijelog regiona, prisustvovali su i predstavnici njihovog strateškog partnera Borsa Istanbul (Istanbulska berza). Delegaciju iz Turske predvodio je Talat Ulussever, predsjednik Uprave Borsa Istanbul.

20160311_2_14700738_6200620_Web

„Ovdje smo da bi proslavili potpisivanje ugovora SASE-a i BBI-a, kojim će biti popločan put za lansiranje prvog islamskog indeksa u BiH. Tursku vežu posebne veze sa BiH i zbog toga želimo produbljavati naše odnose u društvenom, kulturnom, ali i najbitnije ekonomskom smislu. U skladu sa navedenim konceptom Borsa Istanbul daje veliki značaj jačanju veza sa akterima tržišta kapitala u BiH. Zato su SASE i BBI ne samo naši strateški partneri, nego su i naše bratske institucije“, kazao je između ostalog Ulussever.

Kurbegović je naglasio da je ovaj projekat samo jedan od onih kojima SASE, kao mala regionalna berza, pokušava opstati priključivanjem globalnim tokovima na tržištu kapitala.

„Najvažnije je istaći šta želimo postići ovim projektom, a to je da se uključimo u trendove globalizacije među berzama, kako ne bi ostali izolovani. Biti mali i izolovan je problem, a ostati mali i biti dio velikog sistema je prednost. Ono što je naša prednost je što na tom putu imamo podršku Borsa Istanbula, koja je veliki svjetski igrač u području tržišta kapitala, čiji jedan dan rada premašuje godišnji obim rada svih regionalnih berzi zajedno. Bez obzira na to oni nam posvećuju pažnju kao da smo ravnopravni. Kreiranje islamskog indeksa je jedan od projekata koji nas približava velikim berzama. Nadamo se da će donijeti upliv svježeg kapitala u našu ekonomiju“, rekao je Kurbegović.

20160311_2_14700738_6200623_Web

Prvi čovjek BBI-a naglasio je kako je prisustvo predstavnika Borsa Istanbula i njihova podrška od izuzetnog značaja za realizaciju ovog projekta, ali i mnogih u budućnosti.

„Na ovaj način otvaramo novi koridor ka tržištu kapitala kako bi se uvela nova dinamika, a to može donijeti zaokret u našoj ekonomiji. Dobićemo to da naše firme budu vidljive na svjetskom tržištu kapitala kroz Borsa Istanbul. Rezutlati će zavisiti od promocije koju moramo uraditi, a učinićemo sve da ona bude što bolja“, kazao je Bukvić.

Ceremoniji prezentacije islamskog indeksa i svečanog potpisivanja sporazuma o saradnji između SASE i BBI prisustvovao je i Halil Tunali, član Upavnog odbora Borsa Istanbul.

„Ovo je korak koji je vrijedan pažnje i koji je važan ne samo za BiH, nego i za cijeli region. Pridajemo veliki značaj islamskom indesku SASE i BBI i nadamo se da će se time podići nivo svijesti o učesničkom ulaganju. Također, on bi trebao pospješiti protok kapitala iz zaljevskog regiona, ali i drugih bogatih zemalja u BiH“, iznio je svoje mišljenje Tunali.

Tarik kurbegovic

Indeks je statistička mjera koja prati kretanje vrijednosti dionica na određenom tržištu, a to može biti određena berza, region, industrijska grana… Islamski indeks je sve to s tim što u sastav tih indeksa mogu ući samo dionice koje su šerijatski kompatibilne. Usko vezan za islamske dionice je proces baziran na šerijatskim principima kojeg donose šerijatski odbori, pomoću kojeg se određuje koje kompanije posluju u skladu sa spoemnutim principima.

Islamski indeks je formiran 1999. godine u Bahreinu, a stvoren je za investitore koji žele ulagati u skladu sa islamskim šerijatskim zakonom.