Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Vlade Hrvatske i dobavljača Agrokora: Ubrzati proces rješenja

agrokor

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je s ministricom gospodarstva Martinom Dalić i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem održao sastanak sa ključnim dobavljačima Agrokora. Nakon sastanka je poručeno kako će se proces restrukturiranja nastojati ubrzati, a Plenković je najavio razgovor s Aleksandrom Vučićem u Mostaru o ovom i o brojnim drugim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je istaknuo kako Vlada Hrvatske radi na smirivanju ukupnog političkog i javnog ozračja stvorenog oko krize u najvećem domaćem koncernu Agrokor.

Izjavio je kako Vlada vodi pregovore s kompanijom, dobavljačima i s bankama, kreditorima, te kako je pripremljen nacrt zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koji će se na saborskoj raspravi naći u srijedu, a samo glasanje o zakonu očekuje se u Saboru u petak.

Premijer je izjavio kako se na današnjem sastanku Vlada upoznala sa stavovima dobavljača i stanjem njihovog dijaloga s bankama i kompanijom Agrokor.

Ponovio je kako će Vlada podržati dogovorno rješenje svih triju partnera u procesu, uključujući i vanjske dobavljače.

“Podržavamo dogovor koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje, dostupnost sveže likvidnosti, novca koji bi omogućio redovito poslovanje. Izvršavanje barem dijela kumuliranih obaveza prema dobavljačima sigurno da bi bio najbolji potez”, izjavio je Plenković.

Nacrt novog zakona premijer je nazvao “mrežom, trapezom na kojega hrvatska ekonomija može doći u položaj koji za nju nije loš, nego ohrabrujući i prosperitetan”.

Plenković je kazao kako je blokada Agrokora od strane porezne uprave za neplaćeni PDV legitimna i zakonita, te kako država nije mogla postupiti drugačije.

Pojasnio je kako predstoje dva moguća scenarija. Prvi podrazumijeva dogovor svih zantersiranih poslovnih strana i nastavak poslovanja, a drugi scenarij je intervencija novim zakonom, prozvanim “Lex Agrokor”, uz suradnju sa svim dionicima procesa.

Antonia Alvareza III, koji je predstojeći voditelj Agrokora u procesu restrukturiranja imenovan od strane Sberbanke i drugih vjerovnika, Plenković je ocijenio stručnim, respektabilnim međunarodnim stručnjakom.

“To je stvar kompanije i banaka. Alvarez je poznat u svijetu kao crisis menadžer u restrukturiranju velikih kompanija”, izjavio je Plenković.

S obzirom da danas putuje u Mostar, gdje će se sudjelovati na Mostarskom sajmu i sastati se sa nizom čelnika susjednih država, Plenković je izjavio kako će sa premijerom i novoizabranim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o Agrokoru, ali i o ostalim kompanijama u regiji.

Predstavnik velikih dobavljača Josip Budimir istaknuo je kako je sa bankama ostalo još nekoliko spornih pitanja koja bi se, ocjenjuje, trebala riješiti u nekoliko narednih dana.

Problem koji je isplivao u razgovoru sa bankama, rekao je Budimir, je žurno odblokiravanje računa koncerna te osnivanje instituta koji bi osigurao buduća potraživanja za isporučenu robu i usluge.

Budimir je poručio kako je vrijeme vrlo važan faktor u ovom procesu, no kako potpisani “standstill aranžman vrijeme jako troši”. Dodao je da ovaj aranžman podupiru sve strane, no kako je današnji sastanak u Vladi iniciran kako bi se proces ubrzao zbog stanja u kojem se nalaze dobavljači.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HKG) Luka Burilović, predstavnik svih ostalih gospodarskih subjekata i malih dobavljača koncerna, istaknuo je kako se očekuje rješenje koje će ravnopravno tretirati najveće i najmanje dobavljače.