EU4Business

Sattler u posjeti kompaniji Vimar u Visokom

sattler

EU je za oba projekta izdvojila ukupno 35 miliona eura bespovratnih sredstava, saopćeno je iz UNDP-a u BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler sutra će posjetiti kompaniju Vimar Groupe d.o.o. u Visokom.

Mesna industrija Vimar bavi se preradom mesa više od 30 godina. U 2020. godini, uz podršku Evropske unije, kompanija Vimar izgradila je nove proizvodne pogone i kupila nove moderne mašine za preradu mesnih proizvoda, što će im u konačnici omogućiti da svoje proizvode plasiraju na tržištu Evropske unije. Pored toga, Vimar kroz ovu investiciju bilježi značajan porast proizvodnje kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Kompanija Vimar je jedan od korisnika bespovratnih sredstava projekata EIMBussines i EU4Agri koje Evropska unija finasira za razvoj privatnog sektora u BiH, otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta te oporavak od krize prouzrokovane COVID-19 u BiH.

Kroz EU4Business, EU omogućava firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima da iskoriste svoje potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, putem finansijske i tehničke pomoći. U sklopu EU4Agri, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH.

EU je za oba projekta izdvojila ukupno 35 miliona eura bespovratnih sredstava, saopćeno je iz UNDP-a u BiH.