Biznis

jeftina roba

Saudijci udvostručili uvoz nafte iz Rusije

16/07/2022

U istom periodu prošle godine, ukupna količina uvezene nafte iz Rusije je bila 320.000 tona

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, udvodstručila je uvoz nafte iz Rusije, zato što Moskva svoju naftu trenutno prodaje uz značajne popuste.

Prema novinskoj agenciji Reuters, koja se poziva na podatke Refinitiva, u drugom kvartalu 2022. od aprila do juna u Kraljevinu Saudijsku Arabiju je preko ruskih i estonskih luka stiglo 647.000 tona nafte. To odgovara količni nešto većoj od 7000 tona ili 48.000 barela nafte dnevno.

U istom periodu prošle godine, ukupna količina uvezene nafte iz Rusije je bila 320.000 tona.

Saudijska Arabija koristi rusku naftu za proizvodnju električne energije, a zatim može da proizvodi i izvozi sopstvenu naftu. Na Arapskom poluostrvu je posebno velika količina električne energije neophodna za hlađenje tokom vrelih ljetnjih mjeseci – dakle baš sad.

Zbog sankcija, posebno iz Evropske unije, Rusija prodaje svoju naftu na svjetskom tržištu uz značajne popuste. S obzirom na rat Rusije protiv Ukrajine, neke države odbijaju da kupuju naftu od Rusije.

S druge strane, ogromne ekonomije poput Kine i Indije, kao i brojne zemlje Afrike i Bliskog istoka, povećale su uvoz tog energenta iz Rusije.

Nedavno je objavljena informacija da je Indija upetorostručila uvoz nafte iz Rusije, ali po četiri puta jeftinijoj cijeni nego je na svjetskom tržištu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.